Svineinfluensa bekreftet i Skottland

To testet positivt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To personer har testet positivt på svineinfluensa i Storbritannia.

Dette bekrefter myndighetene i Skottland. De to smittede får behandling i Airdrie i nærheten av Glasgow.

Bedringens vei

- Jeg kan bekrefte at to antatte tilfeller av svineinfluensa i Skottland er blitt stadfestet, sier Skottlands helseminister Nicola Sturgeon ifølge NTB.

Disse to skal være på bedringens vei. Helseministeren sier at syv andre personer har symptomer som kan tyde på smitte.

Dermed er totalt tre personer bekreftet smittet i Europa. Disse to i Skottland er de første som får bekreftet diagnosen utenfor Spania, hvor kontinentes første tilfelle ble konstatert tidligere i dag.


Meksikanske myndigheter frykter at så mange som 149 personer har omkommet som følge av utbruddet i landet. Ingen utenfor Mexico er blitt alvorlig syke av smitten, som nå i tillegg er bekreftet i Canada, USA, Spania.

I USA er 40 personer bekreftet smittet. 28 av dem i New York.

Frykter pandemi
En rekke personer blant annet i Norge, Sverige, Danmark, Israel og New Zealand befinner seg for øyeblikket innlagt på isolat, i påvente av en diagnose. Det er lite trolig at de norske som for øyeblikket holdes inne til observasjon er smittet av svineinfluensa.

Norske myndigheter forbereder seg likevel på det verste. Under en pressekonferanse i dag opplyste Bjarne Håkon Hanssen at et pandemiutbrudd i verste fall kan føre til 1,2 millioner smittede nordmenn og 13 000 døde.

- Dette er en alvorlig situasjonen hvor vi har et virus som ser ut til å smitte mellom mennesker. Vi forbereder oss på en pandemi, sa helseminister Bjarne Håkon Hanssen, og la til at norske myndigheter lenge har vært forberedet på slike trusler.

Totalt så er det rapportert over 2200 mulige tilfeller av smitte, etter det første dødsfallet som trolig fra sted i Mexico City 13. april. Bare 75 av dem er bekreftet svineinfluensa.

Norske myndigheter vil så langt ikke fraråde nordmenn å reise til smitteområder.

Alvorlig i Mexico

Myndighetene i Mexico by vurderer å stoppe all virksomhet i millionbyen i noen dager om ikke antall smittede av svineinfluensa går ned. Borgermester Marcelo Ebrard sa at på en alarmskala fra én til ti, er byen, som har 20 millioner innbyggere, allerede på åtte, skriver NTB.

WHO holdt i kveld et møte om situasjonen.

- Det er fortsatt mange spørsmål som må besvares om overføringen av viruset, sa WHOs talsmann Gregory Hartl i forbindelse med at trusselnivået for en pandemi fortsatt holdes på 3, det vil si at et nivå der influensa ikke overføres direkte fra menneske til menneske i stort omfang.