Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svineinfluensa hos gris i Buskerud og Rogaland

Nå er grisebesetninger utenfor Nord-Trøndelag også rammet.

NYTT GRISETILFELLE: Svineinfluensa er påvist i grisebesetninger i Buskerud og Rogaland. Disse grisene er friske.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
NYTT GRISETILFELLE: Svineinfluensa er påvist i grisebesetninger i Buskerud og Rogaland. Disse grisene er friske. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

(Dagbladet): Mattilsynet opplyser at gris også utenfor Nord-Trøndelag er rammet av influensa.

To besetninger i Buskerud og en i Rogaland er smittet, melder NTB. I tillegg er en ny besetningen i Nord-Trøndelag smittet, opplyser Mattilsynet på sine hjemmesider.

Det er trolig mennesker som er smittekilden til alle.

Til sammen er nå 14 grisebesetninger smittet. 34 er testet.

— Det er ikke overraskende at vi finner smittede besetninger også i andre deler av landet, sier tilsynsdirektør i Mattilsynet, Kristina Landsverk.

- Ta vaksine

Tilsynet oppfordrer svineprodusenter og annet personell som omgås gris om å følge rådene som Mattilsynet og næringen har gitt for å begrense risikoen for at flere besetninger smittes.

Det er også viktig at de som er i kontakt med svin vaksinerer seg så raskt som dette er praktisk mulig.

— Norge har inntil nylig vært influensafri sone. Vi er nå i en situasjon der vi ser at griser smittes og får influensa akkurat som oss mennesker. Mens vi til nå har kjempet for å holde influensaen ute av besetningene, må vi nå konsentrere oss om å hindre videre smitte, sier Landsverk.

Stopper avliving

Mattilsynet bestemte seg i forrige uke for å stoppe strategien med å avlive dyra. Det er fordi smittekilden er mennesker og viruset lettere smitter fra menneske til gris enn først antatt. I en slik situasjon kan ikke sykdommen bekjempes med avliving og bruk av bekjempelsessoner, skriver tilsynet.DB.no kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media