Svineinfluensa mindre aggressiv enn fryktet

Like ufarlig som vanlig influensa, ifølge forskere.

OVERSER PÅBUDET: Innbyggerne i Mexico ser ikke ut til å bry seg om myndighetens påbud om å holde seg innendørs de neste dagene. Bildet er tatt på stranden i Acapulco i går. AFP PHOTO/Jesus GARCIA
OVERSER PÅBUDET: Innbyggerne i Mexico ser ikke ut til å bry seg om myndighetens påbud om å holde seg innendørs de neste dagene. Bildet er tatt på stranden i Acapulco i går. AFP PHOTO/Jesus GARCIAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Svineinfluensaen kan være langt mindre alvorlig og smittefarlig enn man først fryktet.

Influensatypen H1N1 har den siste uken ført til krigsoverskrifter og alarmberedskap verden over.

Etter å ha studert sykdommens forløp konkluderer nå stadig flere forskere at dette sykdomsutbruddet ikke nødvendigvis er noe farligere enn vanlig influensa som dukker opp over hele verden med jevne mellomrom, melder en rekke medier, blant disse ABC News.

16 bekreftet døde
I dag nedjusterte Mexico, der sykdommen har sin opprinnelse, anslagene over hvor mange som har mistet livet som følge av H1N1-viruset fra 176 til 101.

16 mennesker er bekreftet omkommet på grunn av viruset.

Testene er foreløpig ikke klare for de resterende 85 døde som antas å ha vært smittet.

De meksikanske helsemyndighetene annonserte samtidig at smittetallene de har meldt tidligere, kan være sterkt overdrevet.

I tillegg er denne influensatypen mindre smittefarlig enn tidligere antatt.

Få smittet
I Mexico ble til sammen 219 pårørende til personer som antas å være døde av svineinfluensaen sjekket for viruset. Bare fire av disse viste tegn på smitte, uten selv å ha blitt alvorlig syke.

Det samme er tilfelle i New York. Bortsette fra to tilfeller, er all sykdomsforekomst her sentrert rundt en skole der flere av elevene har nylig vært i Mexico. Flere enn tusen elever, lærere og foreldre ble testet, men bare åtte nye tilfeller har blitt oppdaget siden forrige søndag.

Nesten alle de som har vært syke, har allerede rukket å bli friske eller er på bedringens vei. Skolen, som har holdt stengt forrige uke, starter igjen på mandag.

- Som vanlig influensa
- Den informasjonen vi har hatt å forholde oss til fram til i dag har vært veldig splittet. Vi har hatt én situasjon i Mexico, hvor det har vært meldt om mange døde, og en helt annen situasjon i resten av verden hvor folk har hatt mildere, vanligere influensasymptomer. Nå begynner vi å få mer oversikt i Mexico. Det er flere bekreftede syke, men samtidig nedjusterer de antallet døde. Det kan tyde på at det bildet vi har hatt fra resten av verden er riktigere, og at dødeligheten er omtrent på samme nivå som vanlig sesonginfluensa, sier overlege ved Folkehelseinstituttet Bjørn Iversen til Dagbladet.no.

Samtidig minner han om at de som til nå har blitt rammet i resten av verden har vært mennesker som reiser mye, gjerne unge, friske mennesker.

- Etter hvert som sykdommen sprer seg til utsatte deler av befolkningen vil vi kunne se flere alvorlige syke og dødsfall, tror han.

- Hvis sykdommen har samme alvorlighet som vanlig influensa, så vil vi se flere dødsfall fordi dette er en influensa ingen er immune mot. Det vil da gi flere syke og derfor totalt sett flere dødsfall, sier han.

- Usikkert
Når det gjelder hvor smittsom svineinfluensaen er så er det for tidlig å si noe sikkert, ifølge overlegen. 

- I Mexico har det vist seg at sykdommen er mer utbredt en man først antok. Vi ser at flere av dem som har tatt med seg smitten til andre land, har vært i deler av Mexico som man trodde at viruset ikke hadde spredd seg til. Det var et tilfelle på en skole i New York, hvor det bare sa puff og så var flere hundre personer syke. Slik har det også vært på flere skoler i Canada. Dette tyder på at influensaen er ganske smittsom. Samtidig er det få som har blitt smittet i andre land enn Mexico. Det kan tyde på to ting. Det ene er at viruset ikke er så smittsomt, det andre er at folk har vært veldig oppmerksomme. Man har vært flinke til å oppsøke sykehus hvis man blir syk eller holdt seg for seg selv.

- Når det gjelder alvorlighet så er det nå mye som tyder på at det er som en vanlig influensa. Når det gjelder smittsomhet så er det litt tidlig å si, men dette vil vi se i dagene og ukene som kommer, oppsummerer Iversen.


Akkurat som vanlig influensa
De neste 7-10 dagene vil være essensielle for å anslå hvor farlig dette viruset er.

Flere framstående amerikanske forskere tar nå til ordet for at denne influensatypen kan sidestilles med de vanlige influensautbruddene som gjerne kommer på høsten og vinteren.

- Det er ingen grunn til å tro at denne typen er mer farlig, sier Peter Palese, som forsker på nettopp influensa ved Mount Sinai Medicine School i New York.

- Siden dette viruset likner såpass mye på vanlig influensa man har hatt fra før, har de fleste voksne et immunsystem som kan takle denne sykdommen, mener han.

Dette kan også forklare hvorfor svineinfluensa rammer tilsynelatende flere barn og unge enn voksne.

- Voksne har mest sannsynlig rukket å utvikle flere antistoffer mot influensa, som gjør at de unngår å bli syke.

Mindre farlig
Studier av H1N1 viser også at svineinfluensaen har få likhetstrekk med virus som tidligere har forårsaket store pandemier.

Spanskesyken, som ble også forårsaket av et influensavirus, tok livet av 40-50 millioner mennesker over hele verden i 1918.

Viruset er også langt fra like aggressivt som det som forårsaket fugleinfluensaen, ifølge Nancy Cox, ansvarlig for influensaforskingen ved det amerikanske sentret for sykdomsforebygging.

- Likevel vet vi at det er mye vi ikke forstår når det kommer til spanskesyken eller andre influensavirus, så vi fortsetter å lære, sier Cox til ABC News.