Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svineinfluensa rammer eldre barn

Ny rapport fra USA - 80 prosent over fem år.

 HOSTEKURS:  Ansatte i helseadministrasjonen i den amerikanske delastaten Maryland på kurs i går for å lære å unngå smittespredning. Foto: REUTERS/SCANPIX
HOSTEKURS: Ansatte i helseadministrasjonen i den amerikanske delastaten Maryland på kurs i går for å lære å unngå smittespredning. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Mens den store svineinfluensa-pandemien har latt vente på seg i Norge, har det nye influensaviruset krevd 550 liv i USA, ifølge amerikanske Senter for sykdomskontrol og -forebyggelsese (CDC) i Atlanta i Georgia.

Over 40 av de omkomne er barn. De utgjør dermed cirka hvert 13. dødsfall. CDC har nå sett nærmere på de 36 første barnedødsfallene, og det viser seg at svineinfluensaen skiller seg fra vanlig sesonginfluansa på flere måter, melder AP.

Vanligvis er over halvparten av barna som dør av influensa fire år eller yngre. Når det gjelder svineinfluensaen er over 80 prosent av barna som har omkommet fem år eller eldre, ifølge rapporten.

Risikogrupper
Nesten to tredeler av barna som døde av svineinfluensa hadde i tillegg epilepsi, cerebral parese eller andre nevrologiske syksommer.

Denne gruppen ser dermed ut til å være mye mer utsatt for H1N1 enn sesonginfluensa hvor bare en tredel av barnedødsfallene har slike tilstander.

Andre bakterielle infeksjoner viste seg også å være en stor fare.

I nesten alle tilfellene der ellers friske barn døde, fant man slike infeksjoner co-bakterielle infeksjoner.
Disse infeksjonene kommer som oftest når en pasient som er svekket av virus i tillegg blir smittet av en bakteriesykdom.

Over en million amerikanere har blitt syke av svineinfluensa i USA, anslår CDC. Av disse har 8800 blitt så dårlige at de har blitt innlagt på sykehus.

Første dødsfall i Norge
I Norge fikk vi torsdag bekreftet det første H1N1-dødsfall.

En dansk lastebilsjåfør på jobb i Norge som døde i forrige uke, hadde svineinfluensa. Mannen var allerede død da han ankom Ullevål universitetssykehus i Oslo tirsdag i forrige uke.
Obduksjonen viste et bilde forenlig med lungebetennelse forårsaket av virus, og virusprøver viste samme type som i den pågående pandemien, bekrefter Folkehelseinstituttet.
Nå skal danske myndigheter undersøke om mannen hadde underliggende sykdom.

— Dette minner oss på at denne sykdommen som for de fleste er mild, også kan ha tragiske utfall for noen. Vi har ventet dødsfall også i Norge. Målet vårt er fortsatt å begrense smitte, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til NTB.

Sverige fikk sitt første svineinfluensadødsfall på mandag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling