Svineinfluensa trolig kommet til Sverige

Kvinne i 50-årene sannsynligvis smittet.

I SVERIGE?: Svineinfluensaen kan ha kommet til Sverige, etter at en kvinne er blitt påvist smittet av typen influensa A/H1N1. Foto: REUTERS/SCANPIX
I SVERIGE?: Svineinfluensaen kan ha kommet til Sverige, etter at en kvinne er blitt påvist smittet av typen influensa A/H1N1. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det første tilfellet av svineinfluensa er sannsynligvis påvist i Sverige, ifølge Stockholms läns landsting.

En kvinne i 50-årsalderen som kommer fra Stockholmsområdet, har testet positivt for influensa A. Smitteverninstituttets i Sveriges utredning er ikke helt klar, men kvinnen oppfyller kriteriene for å sannsynligvis har blitt smittet av influensa A/H1N1.

Kvinnen, som nylig har besøkt USA, er nå frisk etter en kortvarig og mild sykdom.

- Ingen vanlig influensa
Smitteverninstituttet sier at kvinnen blir tatt godt hånd om ut fra et smittevernsynspunkt.

- Det er ingen vanlig influensa, men vi kan ennå ikke si at det er den «nye influensaen», sier avdelingssjef på Smitteverninstituttet til Expressen.se.

Smitteverninstituttet har i flere dager forsøkt å fastslå om kvinnen er smittet eller ikke. Prøven som er tatt, inneholder veldig lite virus, og analysen har tatt tid.

Personer rundt kvinnen har blitt behandlet med virushemmende legemidler for å forhindre mulig smitte.

- Dette første sannsynlige tilfellet endrer ikke våre anbefalinger, sier landstingets smittevernslege Åke Örtquist.

Venter norske svar søndag kveld
Fredag ble det første tilfellet av svineinfluensa i Skandinavia påvist i Danmark, etter at det ble påvist at en person var blitt smittet i New York. Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyste i dag at laboratorier i en rekke land har bekreftet til sammen 658 tilfeller av influensaviruset H1N1.

Viruset er også påvist hos gris i Canada, og det er mistanke om at en mann har smittet grisene.

En norsk kvinne har fått påvist influensa A etter en Mexico-ferie. Dette betyr at hun kan ha svineinfluensa, men at det også kan være snakk om en vanlig sesonginfluensa. Svarene på prøven er ventet søndag kveld.

— Men så langt er det ikke meldt noen bekreftede tilfeller av influensa A (H1N1) — svineinfluensa i Norge, sier overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet til NTB søndag ettermiddag.