Svineinfluensa-vaksine kan bli stoppet av EU

Krever ytterligere studier.

KAN BLI STOPPET: Vaksinen mot svineinfluensa kan bli stoppet av EUs kontollorgan EMEA. Her står forskere klar for å motta vaksinen på et labratorium i Frankrike. De kan være nødt å vente lenge. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani
KAN BLI STOPPET: Vaksinen mot svineinfluensa kan bli stoppet av EUs kontollorgan EMEA. Her står forskere klar for å motta vaksinen på et labratorium i Frankrike. De kan være nødt å vente lenge. Foto: AP Photo/Laurent CiprianiVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Massevaksineringen mot svineinfluensaen kan stoppes. EUs kontrollorgan for vurdering av legemidler(EMEA) skal i neste uke vurdere om vaksinen skal stanses i påvente av videre kliniske studier, skriver Svenska Dagbladet.

EU oppgir 1,2 millioner dødsfall i verstefall-scenario. I Storbritannia har nesten 30 mennesker omkommet av svineinfluensaen og opptil 55 000 er smittet av viruset.

Dagbladet.no skrev fredag om at Svineinfluensaen sprer seg for fort til å føre opp informasjon over antall smittede og døde verden rundt.

- På det nåværende tidspunkt er det ikke lenger mulig å stanse spredningen av svineinfluensa, skriver WHO i en pressemelding.

Til tross for den økende spredningen vil EMEAs vurdering også påvirke vaksineringen i Norge, skriver Aftenposten.no.

Årsaken til at EMEA skal vurdere om det trengs mer kliniske studier før vaksinen godkjennes er nemlig at det ennå er uklart om vaksinen kan gi alvorlige bivirkninger.

Smittevernvakt Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet at Norge følger EMEAs vurdering, og i tillegg vil Norge sikre at dokumentasjonen er god nok på egen hånd.

- Vi skal være sikker på at vaksinen har effekt, og at den virker på forskjellige aldersgrupper. Vi skal også være sikre på at vaksinen ikke har uheldige effekter.

Rønning forteller at de i tillegg vil ha grundig overvåkning av satte vaksiner. Prosessen fra EMEA tar ikke lengre tid enn den må, mener Rønning.

Den første massevaksineringen mot svineinfluensa starter ifølge henne først i slutten av november, eller i starten av desember.

- Det er ikke dramatisk, for det er ikke mulig å få massevaksineringen i gang raskere. I tillegg er ikke situasjonen i Norge dramatisk med 130 bekreftede tilfeller, sier hun.