Svineinfluensaen er tilbake i Norge

Fire personer så langt smittet av H1N1-viruset i Norge, og alle sykehus er satt i beredskap.

 TILBAKE:  Fire personer er så langt smittet av svineinfluensa i Norge. I fjor var det lange vaksinasjonskøer over hele landet, og over to millioner nordmenn lot seg vaksinere. Folkehelseinstituttet ber alle som er i risikogruppen og ikke vaksinert seg ennå, om å gjøre det nå. Foto: Foto: Heiko Junge / Scanpix
TILBAKE: Fire personer er så langt smittet av svineinfluensa i Norge. I fjor var det lange vaksinasjonskøer over hele landet, og over to millioner nordmenn lot seg vaksinere. Folkehelseinstituttet ber alle som er i risikogruppen og ikke vaksinert seg ennå, om å gjøre det nå. Foto: Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia er rammet av det verste influensautbruddet på fem år. Ni millioner er smittet av ulike typer av influensavirus, og 190 pasienter er innlagt på intensivavdelingen som følge av svineinfluensasmitte.

Nå har svineinfluensaen også kommet til Norge.

- Fire personer har blitt smittet i løpet av de to siste ukene, men det er ingen tegn til noen epidemi, sier fungerende divisjonsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

- Klare Men det kan være langt flere som er smittet uten å vite det.

- De færreste går jo til lege og tar en test for denne sykdommen, sier Aavitsland.

Alle sykehus i landet ble i forrige uke varslet i forbindelse med utbruddet i Storbritannia, og har blitt om å gå gjennom beredskapen om vi skulle få en liknende situasjon i Norge.

- Vi er klare, vi. Det ble lagt planer for hvordan vi skal håndtere dette, og vi har god lærdom fra i fjor, sier informasjonsdirektør Alf Bøhler ved Ullevål universitetssykehus til Dagbladet.

Immune Folkehelseinstituttet overvåker situasjonen, og rapporterer fortløpende til Helsedirektoratet.

- Vi er veldig spent på hva som skjer framover. Nå vet vi ikke om vi får en ny bølge av svineinfluensa. Vi har en fordel da vi vaksinerte så mye i fjor, sier Aavitsland.

 - KLARE:  Ullevål Universitetssykehus sier de er klare for en eventuell ny svineinfluensaepidemi. Dette bildet viser 
bioingeniør Julie Mari Frigaard ved mikrobiologisk laboratorium ved Ullevål Sykehus der man i fjor testet virus A (H1N1), bedre kjent som svineinfluensa. Foto: Berit Roald / SCANPIX
- KLARE: Ullevål Universitetssykehus sier de er klare for en eventuell ny svineinfluensaepidemi. Dette bildet viser bioingeniør Julie Mari Frigaard ved mikrobiologisk laboratorium ved Ullevål Sykehus der man i fjor testet virus A (H1N1), bedre kjent som svineinfluensa. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

Ifølge Folkehelseinstituttet er om lag 60 prosent av befolkningen er immune mot svineinfluensaviruset H1N1. Dette fordi de enten har latt seg vaksinere eller fordi de ble smittet av viruset i fjor.

Årets H1N1-virus har ifølge Folkehelseinstituttet ikke endret seg vesentlig siden i fjor, og derfor har man kunnet ta i bruk vaksinene vi allerede har på lager.

En halv million vaksiner har blitt sendt ut til kommunene til bruk for risikogruppene, og mange har latt seg vaksinere.

- Inntrykket fra kommunene er at det meste er brukt opp. Men de kan bestille mer om de trenger det, sier Aavitsland.

Økende influensasykdom Vaksinen beskytter også mot den mer vanlige influensa B og H3N2-viruset. Folkehelseinstituttet ber de som er risikogruppen og ikke ennå har vaksinert seg om å gjøre det nå.

- Hvis de skynder seg å gjøre det nå, er de godt beskyttet om det skulle bli en epidemi her i landet, sier divisjonsdirektøren.
Meldinger om influensaliknende sykdom er økende, men så langt er det den vanlige typen influensa B som dominerer.

- Denne typen er først og fremst sett i forbindelse med små lokale utbrudd i Vestfold. Erfaringsmessig behøver ikke slike mindre lokale utbrudd tilsi at hovedutbruddet blir med den samme influensatypen, sier Aavitsland.

Norge har også over en million behandlingsdoser med Tamiflu tilgjengelig. Tamiflu benyttes om man allerede er smittet, og skal kunne forkorte sykdomsperioden og redusere risikoen for komplikasjoner.

Kritiseres I Storbritannia har antallet svineinfluensasmittede pasienter på intensivavdelingene doblet seg i løpet av én uke, og tallet er nå oppe i 190. Årsaken til doblingen er trolig det kalde været, skriver den britiske avisa Daily Mail. Mange av pasientene er gamle eller gravide.

I motsetning til ved forrige epidemi, har britiske myndigheter denne gang blitt beskyldt for å gjøre for lite for å hindre at viruset sprer seg. En sjettedel av den britiske befolkningen er nå smittet av ulike typer influensa, som er en fordobling i forhold til samme tid i fjor.

 INGEN TEGN TIL EPIDEMI:  Fungerende divisjonsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier det er langt fra sikkert at vi får noen ny bølge med svineinfluensatilfeller i Norge. Foto: Folkehelseinstituttet.
INGEN TEGN TIL EPIDEMI: Fungerende divisjonsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier det er langt fra sikkert at vi får noen ny bølge med svineinfluensatilfeller i Norge. Foto: Folkehelseinstituttet. Vis mer

Så langt har 17 personer mistet livet av influensa i Storbritannia. Svineinfluensaen har vært årsaken til 14 av dødsfallene.

HALV MILLION VAKSINER:  Om lag 500.000 vaksiner har blitt sendt ut til Norges kommuner for å kunne gis til personer som befinner seg i risikogruppen. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
HALV MILLION VAKSINER: Om lag 500.000 vaksiner har blitt sendt ut til Norges kommuner for å kunne gis til personer som befinner seg i risikogruppen. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer