Svineinfluensaen er tilbake

Har tatt livet av 10 briter på seks uker.

PÅ VEI TILBAKE: Sist gang svineinfluensaen herjet sto folk i lange køer for å få vaksine. Nå er H1N1-viruset tilbake. Foto: Erlend Aas / Scanpix
PÅ VEI TILBAKE: Sist gang svineinfluensaen herjet sto folk i lange køer for å få vaksine. Nå er H1N1-viruset tilbake. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi følger nøye med på hva som skjer, og har vært i kontakt med våre engelske kolleger, sier assisterende divisjonsdirektør Preben Aavitsland på Folkehelseinstituttet.

I 2009 skapte svineinfluensaen global krisetilstand. Nå er H1N1-viruset er tilbake - i England. Ti mennesker har de siste ukene mistet livet, ifølge den britiske avisen The Independent. De omkomne er voksne mennesker under 65 år.

- Det er rart, fordi de har såpass mange dødsfall og folk på intensivavdelinger før influensasesongen har kommet i gang, sier Aavitsland til Dagbladet.

Dødsfallene har inntruffet i alle Englands regioner. I samme periode som dødstallene har skutt i været har antallet konsultasjoner hos almennpraktiserende leger vært overraskende lave. 30 prosent av dem som faktisk har blitt testet har vist seg å være H1N1-positive, noe som er et høyt tall. Hittil har det ikke kommet noen rapporter fra andre europeiske land om dødsfall som følge av svineinfluensa.

Aavitsland mener beredskapen i Norge er god.

- Vi er godt forberedt. 60 prosent av den norske befolkningen er også immune etter å allerede ha vaksinert seg eller at de var syke i fjor. Influensasesongen er på vei. Vi vet ikke helt når den kommer eller hvilket virus som kommer, men vi venter ikke noen stor epidemi.

- Vi var i kontakt med våre britiske kollegaer på torsdag og fredag. Det er en litt pussig situasjon, så de lurte på om det var liknende tilstander i andre land i Europa.

Selv om ingen har omkommet, har de fleste landene i Europa opplevd tilfeller av svineinfluensa. Også i Norge har det vært noen enkelttilfeller av svineinfluensa, men langt fra noen epidemi som man hadde i 2009.

- Vi får vite mer i neste uke. Da får vi blant annet greie på om viruset har utviklet seg fra i fjor.

Vanlig influensa forårsaker vanligvis bare alvorlig sykdom og død hos eldre mennesker. H1N1-viruset angriper særlig gravide kvinner, unge voksne og de med kroniske sykdommer.

- Hvis man ikke fikk vaksinert seg i fjor har man anledning til å gjøre det nå. Folk i risikogrupper kan ta kontakt med legen sin så får de tilbud om vaksine, sier Aavitsland.