Svineinfluensaen får nytt navn

Skal hete «nyinfluensaen», mener USA og EU.

IKKE GRISEINFLUENSA? Thailandske veterinærer tester griser for svineinfluensa, eller nyinfluensa som EU og USA foreslår at det skal hete. Foto: SCANPIX/REUTERS/Chaiwat Subprasom (THAILAND ANIMALS HEALTH)
IKKE GRISEINFLUENSA? Thailandske veterinærer tester griser for svineinfluensa, eller nyinfluensa som EU og USA foreslår at det skal hete. Foto: SCANPIX/REUTERS/Chaiwat Subprasom (THAILAND ANIMALS HEALTH)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svinebønder er blitt uskyldige ofre i kampen mot spredning av svineinfluensaen. For å dempe presset mot kjøttprodusentene får influensaviruset nye navn i EU og USA.

EU-kommisjonens talskvinne Nina Papadoulaki kunngjorde onsdag at kommisjonen nå går inn for å omtale viruset som «novel flu». På norsk blir dette noe slikt som «nyinfluensaen».

USA går på sin side over til å omtale viruset som «2009 H1N1 flu». Dette navnet bygger på de versjonene av overflateproteinene hemagglutinin (H) og neuraminidase (N) som finnes i viruset.

Det finnes 16 kjente versjoner av H-proteinet og ni kjente versjoner av N-proteinet. Fugleinfluensaen som har skapt frykt de siste årene, er en aggressiv variant av viruset H5N1.

Med navneskiftet ønsker EU og USA å understreke at det nye viruset ikke er en dyresykdom. Verdens helseorganisasjon (WHO) sier det ikke er gjort noen observasjoner som tyder på at svin har smittet mennesker med det nye viruset.

Til tross for dette har flere land, deriblant Kina og Russland, innført forbud mot import av svinekjøtt fra Mexico og USA. (©NTB)