Svineinfluensaen har kommet til Danmark

Ble smittet i New York. Frykter flere ble smittet om bord samme fly.

FRYKTER SMITTE: En helsearbeider sprayer desifiserende midler på en grisefarm i Dexing, Jiangxi i Kina, av frykt for at grisene kan være bærere av svineinfluensa. Foto: Scanpix/REUTERS/China Daily
FRYKTER SMITTE: En helsearbeider sprayer desifiserende midler på en grisefarm i Dexing, Jiangxi i Kina, av frykt for at grisene kan være bærere av svineinfluensa. Foto: Scanpix/REUTERS/China DailyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En dansk person er smittet med svineinfluensa. Dette bekrefter kommunikasjonssjef Susse Maria Holst i Sundhedsstyrelsen overfor Dagbladet.

- Dette er en person fra Sjælland, som ble smittet i New York. Vedkomne ankom Kastrup med fly kvelden 29. april, opplyser Sundhedsstyrelsen i en pressekonferanse klokka 16.

Personen skal sitte i isolasjon til 6. mai. Det er ikke kjent om det er en mann eller en kvinne.

Helsemyndighetene skal nå kontakte andre passasjerer om bord Continental-flyet fra Newark til København. Passasjerer to rader foran og bak vil få forebyggende behandling.

- Vedkomne meldte seg på sykehus samme kveld, med vondt i halsen, muskelsmerter og hoste.

• Dette er symptomene.

Var du om bord dette flyet? Tips oss på sms/mms 2400, telefon 24 00 00 00 eller 2400@db.no

Inkubasjonstiden er en til to dager, og personer som er smittet i New York er trolig smittsomme under flyturen.

Dette er det første påviste tilfellet i Skandinavia. 331 er bekreftet syke globalt, ifølge WHO.

VIRUSET... av typen H1N1. Stadig flere blir smittet av svineinfluensa, og WHO mener det bare et tidsspørsmål før vi står overfor en pandemi. Foto: Scanpix/AP Photo/Center for Disease Control and Prevention, C. S. Goldsmith and A. Balish
VIRUSET... av typen H1N1. Stadig flere blir smittet av svineinfluensa, og WHO mener det bare et tidsspørsmål før vi står overfor en pandemi. Foto: Scanpix/AP Photo/Center for Disease Control and Prevention, C. S. Goldsmith and A. Balish Vis mer

Danske myndigheter har lenge tatt høyde for smitten ville komme til landet, og bekreftelsen øker ikke beredskapsnivået som allerede er høyt, opplyser Sundhedsstyrelsen.

Til Dansk TV2 melder imidlertid at personen ikke er blitt smittet i Danmark, og at det er uvisst om vedkomne for øyeblikket er i utlandet eller eller.

Tidligere i dag ble det kjent at en norsk student i New York undersøkes for svineinfluensa. 132 personer har fått bekreftet smitten i USA, mens myndighetene mistenker at tallet er 245.

I Norge har et titalls personer blitt undersøkt, men ingen har så langt testet positivt for viruset. Mexico er landet som så langt er verst rammet, med nesten 2500 mistenkte tilfeller.

Onsdag økte Verdens helseorganisasjon alarmnivået til fem av seks mulige på pandemiskalaen.

De sa at det trolig bare er et spørsmål om tid før verden står overfor en verdensomspennende epidemi, og ba alle lands myndigheter om å umiddelbart iverksette kriseplaner.

Dagbladet.no kommer med mer.