Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svineinfluensaen koster minst tre milliarder

Jo flere som vaksinerer seg, jo mindre blir sluttregningen.

VAKSINERING: Mange hundre personer ble registrert og vaksinert i Bergen i løpet av de første timene. Her er det Åsta Marie Olafsson som registreres av Olav Solheim fra Helsevernetaten i Bergen kommune. Foto: Marit Hommedal/Scanpix
VAKSINERING: Mange hundre personer ble registrert og vaksinert i Bergen i løpet av de første timene. Her er det Åsta Marie Olafsson som registreres av Olav Solheim fra Helsevernetaten i Bergen kommune. Foto: Marit Hommedal/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Svineinfluensaen kan koste landet minst 3 milliarder kroner, viser anslag fra Helsedirektoratet. Jo flere som vaksinerer seg, jo mindre blir sluttregningen.


Svineinfluensaen herjer for fullt blant nordmenn, og helsemyndighetene har laget et grovt estimat på hvor mye pandemien vil koste Norge.

Svaret avhenger av mange faktorer, og en av dem er hvor stor andel av befolkningen som lar seg vaksinere.


Høy vaksinasjonsandel

Dersom kun risikogruppene vaksineres, vil svineinfluensaen beløpe seg til 9 milliarder kroner.

- De totale kostnader vil falle til 3 milliarder kroner dersom alle i risikogruppen og i tillegg 60 prosent befolkningen for øvrig vaksinerer seg, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til NA24.

De største kostnadene er ifølge Helsedirektoratet knyttet til arbeidsfravær og tidlig død. Dessuten koster det å behandle de som er alvorlig syke. Grunnen til at den totale samfunnsøkonomiske kostnaden blir lavere jo flere som vaksinerer seg, er at en høy vaksinasjonsandel vil redusere sykefraværet, og også føre til at færre blir alvorlig syke.


Forebygging

Helsedirektoratet har tro på at sluttregningen vil ligge nærmere 3 milliarder kroner enn 9.

Avdelingsdirektøren for området arbeidsliv i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Liv Ragnhild Teig, er enig med Larsen i at vaksinasjon er veien å gå for å få ned kostnadene.

- Det som er et viktig poeng i denne saken er at det blir et effektivt vaksineringsprogram. Det vil gjøre at fraværet blir mye kortere. Forebygging er kjempeviktig for å sørge for at dette får så lav innvirkning som mulig, sier hun.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media