<strong>UTSATT:</strong>  Myndighetene i Venezuela bekrefter at svineinfluensaen har spredd seg til urbefolkningen i Amazonas. Yanomami-indianere er den største gruppen indianere som fortsatt lever et tradisjonelt liv i regnskogen, på grensa til Brasil. Foto: Arne Nævra / SCANPIX
UTSATT: Myndighetene i Venezuela bekrefter at svineinfluensaen har spredd seg til urbefolkningen i Amazonas. Yanomami-indianere er den største gruppen indianere som fortsatt lever et tradisjonelt liv i regnskogen, på grensa til Brasil. Foto: Arne Nævra / SCANPIX Vis mer

Svineinfluensaen rammer Amazonas-indianere

Sju døde i Venezuela.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Myndighetene i Venezuela frykter at svineinfluensaen skal spre seg blant urbefolkningen i landets regnskog.

I det nordlige Amazonas, i grenseområdet mellom Brasil og Venezuela, er Yanomami-indianerne allerede rammet.

Gravid omkom
Sju mennesker er antatt omkommet av svineinfluensasmitte.

Det er bekreftet at en 35-år gammel kvinne som trolig var gravid, er omkommet av smitten, og seks småbarn har omkommet med symptomer på viruset.

Yanomami-indianerne er den største gruppen som fremdeles lever tradisjonelt i regnskogen, og består av omtrent 30 000 mennesker. Befolkningen har minimalt kontakt med storsamfunnet,

- Små urfolkssamfunn som yanomami er ekstremt sårbare for trusler utenfra. Ulovlig gullgraving, tømmer hogst og ikke minst sykdommer kan true hele deres samfunn, sier Anna Bjørndal, leder for Amazonasavdelingen i Regnskogfondet.

<strong>RAMMET:</strong> Leger sier Yanomami-folket, som lever dypt inne i regnskogen, derfor er spesielt utsatt for sykdommer utenfra. Til nå fryktes det at sju allerede har omkommet av viruset. FOTO: SCANPIX
RAMMET: Leger sier Yanomami-folket, som lever dypt inne i regnskogen, derfor er spesielt utsatt for sykdommer utenfra. Til nå fryktes det at sju allerede har omkommet av viruset. FOTO: SCANPIX Vis mer

Regnskogfondet har arbeidet med Yanomami-indianerne siden 1989.

2000 syke
Legen Raidan Bernade uttaler til Associated Press at symptomene har vært feber, hoste og lungebetennelse. Bernade reiste inn til landsbyene med et legeteam for å behandle de syke og forsøke å stoppe smittespredning. Legeteamet har til nå identifisert 2000 indianere med luftveisproblemer i området, og tatt prøver av de hardest rammede.

Legene tror at de fleste er rammet av vanlig influensa, og at situasjonen nå er under kontroll, men tirsdag kveld bekreftet Venezuelas president Hugo Chavez at svineinfluensaen har nådd flere urfolksgrupper i landet.

- Svineinfluensaen har ikke forsvunnet. Den er oppdaget i urbefolkningsgrupper, men det er nå under kontroll, hevdet Chavez tirsdag.

I oktober var det ifølge CBS bekreftet 90 dødsfall på grunn av svineinfluensa, og 1 910 mennesker var smittet.

Fotballkamp?
Det er uklart hvordan svineinfluensaen har nådd yanomamiene. Legen Bernade tror smitten enten kan ha skjedd på et sportsarrangement hvor flere landsbyer var samlet for blant annet å spille fotball. Eller det kan ha skjedd i forbindelse med et besøk fra myndigheten tidligere i høst.

<strong>STAMMESAMFUNN:</strong> Omtrent 30 000 Yanomami-indianere bor spredt i grenseområdet mellom Brasil og Venezuela. Kvinnene på bildet knuser planter for å få ut saften som skal brukes som en slags rotenon-behandling av lokal fiskeelv. Fisken flyter opp, og indianerne kan plukke dem til mat. 
FOTO: ARNE NÆVRA / SCANPIX
STAMMESAMFUNN: Omtrent 30 000 Yanomami-indianere bor spredt i grenseområdet mellom Brasil og Venezuela. Kvinnene på bildet knuser planter for å få ut saften som skal brukes som en slags rotenon-behandling av lokal fiskeelv. Fisken flyter opp, og indianerne kan plukke dem til mat. FOTO: ARNE NÆVRA / SCANPIX Vis mer

Tidligere har samfunnene blitt hardt rammet av sykdommer i møte med det industrialiserte samfunnet.

På 80-tallet døde tusener av sykdommer de ikke var motstandsdyktige mot, som malaria, meslinger, gulfeber og hepatitt. Så mye som 20 prosent av Yanomamiene kan ha dødd mellom 1980 og 1990.

Få helsetilbud
Yanomamiene er også i dag ekstremt sårbare for sykdommer. I tillegg mangler mange elementære helsetilbud. Barnedødeligheten blant yanomamier er ti ganger høyere enn i resten av Venezuela.

Til nå har det bare påvist svineinfluensa på den venezuelanske siden av grensen, men det fryktes at smitten vil spre seg også over grensa.

- Det er stor frykt for at sykdommen skal spre seg til Brasil også, siden yanomamiene på sine vandringer i skogen krysser fram og tilbake over grensen mellom landene, sier Bjørndal i Regnskogfondet.

<strong>DEMONSTRERER:</strong> Urbefolkningen i Amazonas har måttet kjempe mot utbygging og utnyttelse. Nå rammes også flere områder av svineinfluensa. Her prøver en brasiliansk demonstrant å markere motstand mot urbefolkningens vanskelige kår. FOTO: SCANPIX
DEMONSTRERER: Urbefolkningen i Amazonas har måttet kjempe mot utbygging og utnyttelse. Nå rammes også flere områder av svineinfluensa. Her prøver en brasiliansk demonstrant å markere motstand mot urbefolkningens vanskelige kår. FOTO: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer