Svineinfluensaen sprer seg for fort til å telle antall smittede

Plan for norsk massevaksinasjon utredet. EU oppgir 1,1 millioner dødsfall i verstefalls-scenario.

SVINEINFLUENSA: Svineinfluensaen tar seg opp i sommer. Fra legevakten i Oslo. Den gule streken markerer veien til spesielle undersøkelsesrom, merket med gul trekant.  Foto: John T. Pederen/Dagbladet
SVINEINFLUENSA: Svineinfluensaen tar seg opp i sommer. Fra legevakten i Oslo. Den gule streken markerer veien til spesielle undersøkelsesrom, merket med gul trekant. Foto: John T. Pederen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det meldes stadig om nye tilfeller av svineinfluensa-smittede i Norge, nå har også helsesektoren fått sitt første bekreftede av H1N1-viruset.

I Storbritannia har så langt 29 personer omkommet av svineinfluensaen og opptil 55 000 er smittet av viruset. Myndighetene i Storbritannia oppgir 65 000 døde i løpet som et verstefall-scenario, og Verdens helseorganisasjon (WHO) informerer om en ekstrem rask spredning av viruset verden rundt.EUs Folkehelsesinstitutt ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) operer også med tall for verstefall-scenario i Europa, og dersom svineinfluensaen skulle bli like aggressiv som Spanskesyken kan 1,1 million mennesker dø.

- Ikke lenger mulig å stanse H1N1WHO informerte i en pressemelding i går at de ikke lenger vil føre opp informasjon over antall smittede og døde verden rundt. De oppfordrer likevel til overvåking av ekstreme og uventede smittetilfeller av svineinfluensaen, men påpeker at en nøye overvåking av enkelttilfeller ikke lenger er påkrevd.

- På det nåværende tidspunkt er det ikke lenger mulig å stanse spredningen av svineinfluensa, skriver WHO i en pressemelding.WHO skriver at pandemiens hurtige ferd verden over er enestående sammenliknet med tidligere tilfeller av epidemier. H1N1-smitten har spredd seg like raskt på seks uker der andre epidemier bruker seks måneder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer