Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svineinfluensaen sprer seg for fort til å telle antall smittede

Plan for norsk massevaksinasjon utredet. EU oppgir 1,1 millioner dødsfall i verstefalls-scenario.

SVINEINFLUENSA: Svineinfluensaen tar seg opp i sommer. Fra legevakten i Oslo. Den gule streken markerer veien til spesielle undersøkelsesrom, merket med gul trekant.  Foto: John T. Pederen/Dagbladet
SVINEINFLUENSA: Svineinfluensaen tar seg opp i sommer. Fra legevakten i Oslo. Den gule streken markerer veien til spesielle undersøkelsesrom, merket med gul trekant. Foto: John T. Pederen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det meldes stadig om nye tilfeller av svineinfluensa-smittede i Norge, nå har også helsesektoren fått sitt første bekreftede av H1N1-viruset.

I Storbritannia har så langt 29 personer omkommet av svineinfluensaen og opptil 55 000 er smittet av viruset. Myndighetene i Storbritannia oppgir 65 000 døde i løpet som et verstefall-scenario, og Verdens helseorganisasjon (WHO) informerer om en ekstrem rask spredning av viruset verden rundt.

EUs Folkehelsesinstitutt ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) operer også med tall for verstefall-scenario i Europa, og dersom svineinfluensaen skulle bli like aggressiv som Spanskesyken kan 1,1 million mennesker dø.

- Ikke lenger mulig å stanse H1N1
WHO informerte i en pressemelding i går at de ikke lenger vil føre opp informasjon over antall smittede og døde verden rundt. De oppfordrer likevel til overvåking av ekstreme og uventede smittetilfeller av svineinfluensaen, men påpeker at en nøye overvåking av enkelttilfeller ikke lenger er påkrevd.

- På det nåværende tidspunkt er det ikke lenger mulig å stanse spredningen av svineinfluensa, skriver WHO i en pressemelding.

WHO skriver at pandemiens hurtige ferd verden over er enestående sammenliknet med tidligere tilfeller av epidemier. H1N1-smitten har spredd seg like raskt på seks uker der andre epidemier bruker seks måneder.

Britene har forberedt seg på økende antall smittede, og det varsles om kutt i viktige operasjoner for heller å bruke viktige ressurser på svineinfluensa-smittede pasienter.

Smitte i helsesektoren
I Norge har Folkehelseinstituttet gått ut og bedt norske bedrifter om å lage beredskapsplaner for å forberede seg på at flere ansatte kan bli slått ut over lang tid.

- Vi anbefaler jo alle generelt, både offentlige institusjoner og private bedrifter om å ha kriseplaner i tilfelle det skulle oppstå en pandemi-situasjon. Og det rådet gjelder også nå, med svineinfluensaen, sier direktør i folkehelseinstituttet, Geir Stene-Larsen, til Østlandssendingen.

SMITTET?
 Det er utplassert plakater på Oslo Lufthavn Gardermoen for å informere reisende om symptomer på svineinfluensa etter at det mandag ble bekreftet at sykdommen er kommet til Europa.
Foto:  Bjørn Sigurdsøn  / SCANPIX
SMITTET? Det er utplassert plakater på Oslo Lufthavn Gardermoen for å informere reisende om symptomer på svineinfluensa etter at det mandag ble bekreftet at sykdommen er kommet til Europa. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

St. Olavs Hospital i Trondheim meldte i går om at en av deres ansatte var blitt smittet av svineinfluensa, overlege ved Avdeling for medisinsk mikrobiologi og fungerende smittevernoverlege Andreas Christensen mener at det ikke er altfor stor grunn til bekymring, men at de også tar sine forholdsregler.

- Vi innstiller oss mentalt på en influensasesong lik den vi har i Norge hver vinter, bare at den nå er om sommeren. Sykdomsforløpet er mildt og kortvarig, og man kan som regel friskmeldes etter en knapp uke, sier Christensen.

Den ansatte ved St. Olavs Hospital gjorde ifølge Christensen alt riktig da vedkommende kontaktet fastlege og holdt seg borte fra jobb.

Helsesektoren i Trondheim og i Norge forventer at en stor del av den norske befolkningen vil bli rammet at svineinfluensaen, og et stort sykefravær i helsesektoren kan bli et svært kritisk punkt for myndighetene.

SVINEINFLUENSA: Et mikroskopbilde av A(H1N1)-viruset. Verdens helseorganisasjon avslutter nå sin overvåking av antall smittetilfeller verden over. (AP Photo/Center for Disease Control and Prevention, C. S. Goldsmith and A. Balish)
SVINEINFLUENSA: Et mikroskopbilde av A(H1N1)-viruset. Verdens helseorganisasjon avslutter nå sin overvåking av antall smittetilfeller verden over. (AP Photo/Center for Disease Control and Prevention, C. S. Goldsmith and A. Balish) Vis mer

- Vi jobber med beredskapsplaner i samarbeid med kommunen, og de enkelte klinikker er bedt om å ta grep i forhold til stort sykefravær. Det handler om å samordne bruken av personalet, for å holde de viktigste delene av virksomheten i drift, opplyser beredskapsleder på St. Olav, Håkon Gammelsæter i en pressemelding.

250 000 i prioriteringsgruppen for vaksinasjon i Oslo
En vaksine for svineinfluensaen er ikke forventet til Norge før utpå høsten, og i en plan for massevaksinasjon mot pandemisk influensa i Oslo kommune kan man se alvorsgraden i antallet i risikogrupper som prioriteres for vaksine.

Bare i Oslo kommune alene er det 14770 som jobber i helsesektoren som er i direkte kontakt med smittede, viser en oversikt fra Oslo kommune som Dagbladet har fått se på.

I oversikten over prioriterte grupper som skal få vaksine går det frem at tidligere nevnte i helsesektoren er prioriterte sammen med personer med økt risiko.

I gruppen med økt risiko som skal vaksineres i Oslo kommune kommer følgende tall frem:

VIRUS: En mikrobiolig tester en prøve for H1N1-smitte. Wash.(AP Photo/Elaine Thompson)
VIRUS: En mikrobiolig tester en prøve for H1N1-smitte. Wash.(AP Photo/Elaine Thompson) Vis mer

* Personer med kroniske sykdommer — 62 500
* Mottagere av hjemmetjenester + beboere i sykehjem — 22 500
* Andre som er over 65 år og eldre ("friske eldre") - 25 000
* Barn ½ - 2 år — 15400
* Gravide — 6000
* Utvalgte personer i spesielt samfunnskritiske funksjoner — 7481
* Barn og personale i barnehage, inkludert private — 36300
* Barn og personale i grunnskole, SFO, inkludert private - 60500

Det er Folkhelseinstituttet som har utført vurdering av planen for massevaksinasjon i Oslo kommune.

Ifølge tallene til EDC var det i går bekreftet 105 tilfeller av svineinfluensa i Norge.

SMITTET: Disse arbeiderne ved Googles kontor i India er mistenkt smittet av svineinfluensaen. WHO sa i går at spredningen av viruset nå ikke lenger kan kontrolleres.  AFP PHOTO / Noah SEELAM
SMITTET: Disse arbeiderne ved Googles kontor i India er mistenkt smittet av svineinfluensaen. WHO sa i går at spredningen av viruset nå ikke lenger kan kontrolleres. AFP PHOTO / Noah SEELAM Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media