Svineinfluensaliga lurer gamle i Sverige

Ny kriminell liga lover svenske eldre vaksine mot svineinfluensa, men tømmer hjemmet deres for verdisaker i stedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensk politi advarer nå mot en ny svindlerliga som har lurt eldre i Stockholm for tusenvis av kroner. Bare i år har ti forhold blitt anmeldt, skriver Expressen.se.

Den vanligste fremgangsmåten til den kriminelle ligaen har vært at en kvinne har banket på døra med ønske om å informere om influensa eller svineinfluensa.

I noen tilfeller har hun også ønsket å ta prøver, samt fortalt offeret at han eller hun må skrives opp på en liste.

Kvinnen har fortalt de eldre ofrene at hun kom fra hjemmetjenesten, sykehuset eller kommunen. Mens kvinnen har oppholdt offeret har hennes medarbeidere listet seg inn i hjemmet og stjålet smykker eller kontanter.

Politiet tror samme liga kan ligge bak flere av tyverier.

- Det er vanskelige forhold. Det er eldre personer, og mange av dem er over 90 år. En del av dem ser ikke særlig bra, mens andre har problemer med hukommelsen, sier Lars-Owe Burlin ved Söderortspolisen til Expressen.no.

Burlin mistenker at ligaen består av en kvinne og minst to medhjelpere.

- Det virker som at noen har listet seg inn i husene og stjålet verdisaker mens kvinnen oppholdt offeret ved døra. Det kan også være en til som kjørte bil sammen med dem fra plassen.

Hvordan ofrene er utvalgt er foreløpig ukjent, men Burlin forteller at det er vanlig at tyveriligaer velger sine ofre med omhu.

- De tar noen med dårlig syn og noen med dårlig hukommelse. De ringer på og sier de har et ærende av noe slag, og etterpå blir den eldre personen robbet for penger og smykker. De velger så svake ofre som mulig, sier han.

Politiet sier det beste å gjøre for å beskytte seg mot de frekke tyvene er å ikke åpne døren.

OPPSLAG: Expressens hovedoppslag i dag handlet om den nye kriminelle ligaen som lurer eldre med lovnader om vaksine mot svineinfluensa. Foto: Faksime
OPPSLAG: Expressens hovedoppslag i dag handlet om den nye kriminelle ligaen som lurer eldre med lovnader om vaksine mot svineinfluensa. Foto: Faksime Vis mer