Svineinfluensasmitte mellom to personer i Norge

For første gang.

FRYKTER FLERE SMITTEDE: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.h.) og overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
FRYKTER FLERE SMITTEDE: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.h.) og overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet. Foto: Heiko Junge/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): For første gang er det bekreftet smitte av svineinfluensa, som også omtales som H1N1, mellom to personer i Norge, melder Folkehelseinstituttet.

Dette er en person fra Vest-Agder som ikke har vært på utenlandsreise, men som har bodd sammen med et annet bekreftet tilfelle.

- Det er to personer som hadde hatt kontakt med hverandre og blitt smittet. Jeg forstod det som at de har hatt nær kontakt med hverandre, så det er ikke snakk om tilfeldig smitte på gata. De to kommer fra Vest-Agder, bekrefter overlege ved Folkehelseinstituttet Bjørn Iversen, til Dagbladet.no.

Totalt er det nå meldt om 12 tilfeller her i landet.

Bjørn Iversen forteller at smitte skjer gjennom dråpesmitte i form av hosting og nysing på under en meters avstand.

Flere nordmenn vil bli smittet av svineinfluensa nå som influensaen smitter fra person til person, opplyser han.

- Vi regner med at dette vil skje hyppigere etterhvert, slik vi har sett i del andre land med større befolkning. Vi forventer at situasjonen etter hvert vil bli slik som i USA og Canada hvor man ikke helt konkret vet hvem som har smittet hvem. Vi vil etter hvert miste oversikten, tror han.

Iversen tror det vil bli økt spredning av svineinfluensa også når influensasesongen nærmer seg mot høsten.

- Det vil bli økt spredning nå, men roe seg litt til sommer. Så vil det ta seg opp igjen til høsten og vinteren. Dette er jo foreløpig kun spekulasjoner, men det er det mest sannsylige scenariotet slik vi ser det.

Folkehelseinstituttet jobber med tiltak for å forsinke spredningen her i landet.