Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svineinfluensavaksinen gir risiko for narkolepsi

Barns risiko for å få narkolepsi er ni ganger så høy hos dem som har fått vaksine mot svineinfluensa, enn hos dem som ikke er vaksinert, viser en fersk studie.

GIR RISIKO: Vaksinen mot svineinfluensa fir risoko for narkolepsi blant barn. Foto: Berit Roald / SCANPIX
GIR RISIKO: Vaksinen mot svineinfluensa fir risoko for narkolepsi blant barn. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den finske studien av Pandemrix-vaksinen som ble gitt til 2,2 millioner nordmenn i 2009 og 2010, fikk norske helsemyndigheter til å slå alarm mandag kveld, skriver Aftenposten.no.

Studien konkluderer med at det må være en sammenheng mellom massevaksineringen mot H1N1-viruset og den registrerte økningen av narkolepsi hos barn.

De foreløpige beregningene viser at det er omtrent ni ganger høyere risiko for å få narkolepsi hos dem som er vaksinert, enn hos dem som ikke er vaksinert.

Narkolepsi er en nevrologisk sykdom som kjennetegnes av plutselige og ukontrollerbare søvnanfall. Antall tilfeller av narkolepsi har økt også i Sverige og på Island, men i Norge har ikke helsemyndighetene avdekket en tilsvarende økning.

(NTB)