Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svineinfluensavaksinen har kostet Staten 135 millioner i erstatninger

Og det vil bli dyrere.

PANDEMRIX: Høsten 2009 og vinteren 2010 ble om lag 2,2 millioner nordmenn vaksinert mot svineinfluensa. Foto: REUTERS/Michael Buholzer/NTB Scanpix
PANDEMRIX: Høsten 2009 og vinteren 2010 ble om lag 2,2 millioner nordmenn vaksinert mot svineinfluensa. Foto: REUTERS/Michael Buholzer/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Til nå har 91 personer fått erstatning for helseproblemer de har fått i kjølvannet av at de ble vaksinert mot svineinfluensa med Pandemrix, skriver Norsk pasientskadeerstatning (NPE) i en pressemelding.

Vaksinasjonen mot svineinfluensa ble gjennomført høsten 2009 og vinteren 2010. NPE er erstatningsansvarlig ovenfor de som har fått sykdom eller skade etter vaksineringen.

Hittil har 91 personer fått erstatning, og erstatningsutbetalingene har så langt kommet opp i 135 millioner kroner.

Vil bli dyrere - Siden mange av sakene fortsatt ikke er ferdigbehandlet vil dette beløpet øke i tida framover. Det er viktig at de som har fått en skade etter vaksinen får den erstatningen de har krav på, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i NPE og legger til:

- Mange av sakene der det er gitt medhold er ikke ferdigbehandlet når det gjelder fastsetting av endelig erstatning, så vi forventer ytterligere utbetalinger i disse sakene. I tillegg er 97 saker fortsatt under behandling. Derfor kan det være at enda flere vil få erstatning, sier Jørstad.

Onsdag i forrige uke skrev Dagbladet at 117 ME-ofre har søkt erstatning etter svineinfluensavaksinen, men at bare to av disse har fått medhold av NPE.

Pasient-opprør Nær like mange ME-rammede etter svineinfluensavaksinen som narkolepsipasienter har søkt Norsk pasientskadeerstatning (NPE) om erstatning, men langt flere med narkolepsi får medhold.

- I vår gruppe er vi mange som var helt friske og fungerende før vaksinen. Vi har sett en rekke eksempler på at NPE har gitt absurde avslagsgrunner som for eksempel omgangssyke, uttalte ME-rammede Nina E. Jensen til dagbladet i forrige uke.

Jensen er administrator i Facebook-gruppa «ME som senskade etter svineinfluensavaksinen». Gruppa krever at de mange som har fått ME etter å ha fått vaksinen blir tatt på alvor.

- I de to sakene der vi har gitt medhold, var det personer som har vært friske fram til vaksineringen. Kort tid etter vaksineringen, har de fått tydelige symptomer og plager, og så gradvis utviklet ME. Derfor fremstår vaksinen som den sannsynlige årsaken. Når det gjelder pasientene som har fått medhold i å ha fått narkolepsi, er dette friske personer som har utviklet narkolepsi etter vaksineringen, uttalte avdelingsdirektør Anne-Mette Gulaker i NPE.

505 saker NPE har nå mottatt totalt 505 saker som gjelder personer som mener de har fått en skade etter Pandemrix-vaksinen.

Av disse 505 sakene er det gitt 91 medhold. 62 av medholdene gjelder barn og unge, og 29 av medholdene gjelder voksne over 20 år.

Når det gjelder sakene der barn og unge har fått medhold, er det 61 som har fått narkolepsi etter vaksinen. Et barn har fått betennelse i ryggmargen etter vaksinen.

Av sakene som gjelder voksne, er det 11 voksne som har fått narkolepsi etter vaksinen. Fire personer har fått nerveskader eller infeksjon etter sprøytestikket.

To personer har fått ME etter vaksinen. De øvrige har fått medhold i at de har fått ulike nevrologiske lidelser og betennelsestilstander etter vaksinen, opplyser NPE.

NPE sier de har gitt avslag i 298 saker fordi utredningen har vist at det ikke er sannsynlig at plagene skyldes vaksinen.

19 saker er avvist eller henlagt. Disse sakene dreier seg stort sett om at det ikke er økonomisk tap i forbindelse med en eventuell skade. Man må ha et økonomisk tap over 5000 kroner eller et varig mén over 15 prosent for å kunne få erstatning.

PUNGER UT: Direktør i Norsk pasientskadeerstatning (NPE), Rolf Gunnar Jørstad. Foto: Asle Hansen / Dagbladet
PUNGER UT: Direktør i Norsk pasientskadeerstatning (NPE), Rolf Gunnar Jørstad. Foto: Asle Hansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!