Epidemi

Svinepesten herjer i Asia: - Det største utbruddet noensinne

Flere millioner griser har blitt avlivet i kampen mot den smittsomme virussykdommen.

HONG KONG: Griser blir begravet på en søppelfylling etter at myndighetene avlivet alle grisene i et slakteri. Bildet er tatt 13. mai 2019. Foto: Lam Yik Fei/redux / NTB Scanpix
HONG KONG: Griser blir begravet på en søppelfylling etter at myndighetene avlivet alle grisene i et slakteri. Bildet er tatt 13. mai 2019. Foto: Lam Yik Fei/redux / NTB ScanpixVis mer

Mange husker kanskje dramaet som utspant seg under fjorårets NATO-øvelse her til lands. Det ble slått alarm da en fremmed soldat ble avslørt med forbudte baconstykker fra et land med afrikansk svinepest. I russiske medier ble hendelsen nærmest latterliggjort, men et utbrudd av svinepest er svært alvorlig og kostbart.

I disse dager sprer afrikansk svinepest seg som ild i tørst gress i Asia. Flere millioner griser har blitt slaktet, men ekspertene frykter at landene taper kampen mot svinepesten, skriver The Guardian.

DØD: En død gris veies på en gård i Hanoi i Vietnam før den skal begraves i ei isolert grop. Foto: Manan Vatsyayana / AFP / NTB Scanpix
DØD: En død gris veies på en gård i Hanoi i Vietnam før den skal begraves i ei isolert grop. Foto: Manan Vatsyayana / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Dette er det største utbruddet av dyresykdom vi noen gang har hatt på jorda, sier Dirk Pfeiffr til storavisa.

Pfeiffr er ekspert på afrikansk svinefeber, og jobber med veterinær epidemiologi ved et universitet i Hongkong.

- Vi har ingen måte å stoppe det fra å spre seg, sier han videre.

Sprer seg fort

Kristina Landsverk, fagdirektør i Mattilsynet, forteller til Dagbladet at det er to genotyper (genetisk oppbygning) av viruset til afrikansk svinepest som nå finnes i Europa.

- Afrikansk svinepest er en sykdom som kommer fra Afrika, hvor den har vært i over 100 år. Der har de over 20 genotyper. På 70-tallet var det genotype 1 som spredte seg til sørlige land i Europa, sier Landsverk.

Den gang klarte de å stoppe spredningen, bortsett fra på Sardinia. Så kom pesten til Europa igjen i 2008, denne gangen i Georgia. Nå er det genotype 2 som herjer.

- I 2008 kom pesten via en båt som kom fra Afrika. Det spredte seg nordover til Russland og en del EU-land. Så spredte det seg videre til Kina, ble det meldt om i august, forteller Mattilsyn-fagdirektøren.

Deretter fikk Vietnam, Kambodsja og Hongkong utbrudd. I forrige uke meldte til og med Nord-Korea om utbrudd langs grensa til Kina. Det er sjelden at de melder om slikt, sier Landsverk.

VIETNAM: Døde griser blir kastet inn i ei isolert grop i Hanoi for å stoppe spredningen av afrikansk svinepest. Foto: Manan Vatsyayana / AFP / NTB Scanpix
VIETNAM: Døde griser blir kastet inn i ei isolert grop i Hanoi for å stoppe spredningen av afrikansk svinepest. Foto: Manan Vatsyayana / AFP / NTB Scanpix Vis mer
SPRAYES: Bildet er tatt 27. mai og viser hvordan de døde grisene blir sprayet med desinfeksjonsmiddel. Foto: Manan Vatsyayana / AFP / NTB Scanpix
SPRAYES: Bildet er tatt 27. mai og viser hvordan de døde grisene blir sprayet med desinfeksjonsmiddel. Foto: Manan Vatsyayana / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Farlig, komplisert og dyrt

- I Kina har pesten spredt seg til alle provinsene. Det er et betydelig utbrudd der, mens EU har en ganske god kontroll i Europa. I store moderne besetninger med høy biosikkerhet klarer man som regel å holde pesten utenfor dørene, sier Landsverk.

Kina er verdens største svinekjøttprodusent og -importør, og hver kineser spiser cirka 30 kilo svinekjøtt i året, mens vi i Norge ligger på litt over 20 kilo.

Det var i januar at svinepesten ble oppdaget i Vietnam, som også er en stor svinekjøttprodusent. I forrige uke opplyste myndighetene om at den hadde spredt seg til 48 av landets 83 provinser. Landet har nå avlivet 2 millioner griser, og tallet er ventet å stige betydelig, skriver The Guardian.

- Verden og Vietnam har aldri stått overfor en så ekstremt farlig, vanskelig, komplisert og dyr epidemi som denne, sa landets landbruksminister, Nguyen Xuan Cuong, forrige måned.

FNs organisasjon for mat og landbruk, og regionale eksperter frykter at Myanmar, Filippinene og Laos er landene som står for tur, da de er svært utsatt for utbrudd på grunn av vanskeligheter med å kontrollere grensene sine når det kommer til villsvin- og griseprodukter, skriver avisa.

Må slaktes

I flere land, blant andre Kina og Russland, er det mye småskalaproduksjon. Da er det vanskelig å holde styr på besetningene.

- Asia klarer nok ikke å stoppe pesten slik situasjonen er nå. Pesten vil ha betydning i lang tid framover, helt til det kan lages en vaksine, sier fagdirektør Landsverk.

Afrikansk svinepest er ikke farlig for mennesker som er i nærheten av smittede svin, eller som spiser kjøttet. For grisene, derimot, er dette er smertefull sykdom som fører til indre blødninger og høy feber. 90 prosent av de smittede grisene dør relativt fort.

Måten man stopper og begrenser sykdommen på, er å slakte ut den syke grisen.

- Det er relativt mye gris som tas ut. Kina har meldt at de har slaktet ned en million griser, men det er nok mer, sier Landsverk.

Villsvin i Sverige

Landsverk spår at svineproduksjonen i Kina kommer til å endre seg. Det vil bli større besetninger med teknologi og kompetanse. De små besetningene vil forsvinne.

- I Norge har vi ikke småskalaproduksjon lenger. Det er heller profesjonelle besetninger med høy biosikkerhet. Denne risikoen er ikke stor hos oss, sier fagdirektøren.

GRUSOMME FUNN: Mattilsynet har intensivert kontrollen av slaktegris. Da de dro på varlsede kontroller gjorde de skrekkfunn. – Vi hadde varslet at vi skulle gjennomføre uanmeldte besøk, så det var overraskende at vi fant så mye dårlig ivaretatt gris, sier Mattilsynets Berget til Dagbladet. Video: Mattilsynet. Vis mer

Bekymringen er at vårt naboland Sverige ikke har kontroll på bestanden av villsvin, mener Mattilsynet. Hvis villsvinene i Sverige blir smittet av afrikansk svinepest får vi et problem, sier Landsverk.

- Det har blitt oppgitt en bestand på 200 000-400 000, og den er økende. Noen av grisene går over grensa. Vi regner med at det er 1000-1500 villsvin på grensa her i Norge, sier hun.

Om Sverige skulle få pesten i sin villsvinpopulasjon, blir risikoen større for oss også. Landbruksdepartementet har bedt Mattilsynet og Miljødirektoratet om å lage en bekjempelsesplan for å holde antallet villsvin i Norge nede. Planen skal være ferdig i november.

VILLSVINJAKT: Å jakte i USA har gitt jegertvillingene erfaring med helt andre dyr og det å jakte med kniv og spyd på villsvin. - Det er en drøm som går i oppfyllelse. Video: TVNORGE Vis mer