Svinest(r)eik

Her ser du maten som skulle på kjøkkenbordet. Nå er det grisene som blir servert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Transportarbeiderstreiken hindrer at maten kommer i butikkene. På Knive gård i Drammen står traller fulle med Prior-egg med utløpsdato 10. mai. Eggene ender som griseftr sammen med kjøttdeig, yoghurt og pålegg.

Folket på gården er vant til å ta imot matrester, men de har aldri tidligere mottatt et helt billass med egg.

Fin grisemat

- Du kan si at vi lager lapskaus à la Knive, sier Per Emil Hilsen, som tar seg av varene som kommer inn.

Matrester blandes med vitaminer og mineraler før de blir prima griseftr. Vanligvis mottar gården rundt 30 tonn i uka, men under streiken har volumet økt. Det skyldes at grossistlageret Asko Drammen har vært rammet av den to uker lange streiken, og må kvitte seg med gamle matvarer.

- Varene har tidligere utløpsdato for grossistene enn for forbrukerne, sier direktør André Tangerud ved Asko Drammen. Derfor kan det se ut som om det er fullgod mat som kastes.

- Det er uvanlig at vi får mat som ikke engang har gått ut på dato, medgir gårdsdriver Knut Langeteig. Rundt 45000 egg går rett inn i mølja med emballasje og det hele.

16 tonn egg

I dag skal Prior kjøre ut en trailer med 16 tonn egg som skal destrueres, opplyser organisasjonssjef Leif Jørstad til Dagbladet.

Beregnet ut fra markedsverdi taper Prior omkring 15 millioner kroner i uka. Ca. fem medarbeidere er foreløpig permittert.

Fulle slakterier

På Knive gård har de 1400 slaktegris som er fete og gode, likevel ser de med bekymring på streiken.

- Vi har fått signaler fra slakteriet om at streiken snart kan ramme også oss, forteller Langeteig. Fryse- og kjølelagrene kan bli så fulle at slakteriet ikke lenger tar imot slaktegris. Men nye grisunger kommer til verden hver eneste uke, det kan ikke bonden gjøre noe med.

- I sin ytterste konsekvens kan det hende at vi må avlive dyr før de er slaktemodne, men det er noe vi helst vil unngå, sier Langeteig.

BIFF TARTAR: Fem dager gammel får denne grisen luksuriøst grisefôr på Knive gård. Biff tartar er grisens streikekost. Nå blir 45000 egg grisemat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer