Svinevaksine settes på overvåkningslista

Intensiverer jakten på mulig kopling til søvnsykdommen narkolepsi.

OVERVÅKES: Svineinfluensavaksinen Pandemrix er satt på Legemiddelverkets overvåkningsliste, og leger bes være spesielt oppmerksomme på symptomer på søvnsykdommen narkolepsi. Foto: Reuters/Scanpix
OVERVÅKES: Svineinfluensavaksinen Pandemrix er satt på Legemiddelverkets overvåkningsliste, og leger bes være spesielt oppmerksomme på symptomer på søvnsykdommen narkolepsi. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Pandemrix, vaksinen mot svineinfluensa som er gitt til 45 prosent av Norges befolkning, settes på overvåkningslista til Legemiddelverket. Det betyr at norske leger oppfordres til å følge ekstra nøye med på symptomer på søvnsykdommen narkolepsi, som det nå granskes i sammenheng med vaksinen.

Legene bes om å melde inn hvis de har mistanke om narkolepsi hos pasienter som har fått vaksinen.

- For å gjøre helsepersonell oppmerksom på at Legemiddelverket er spesielt interessert i meldinger der narkolepsi har etter pandemivaksinering, er Pandemrix og Celvapan (svineinfluensavaksine til eggallergikere, red. anm) satt på overvåkningslisten i Norge, skriver Legemiddelverket i en pressemelding.

I august ble det meldt om flere tilfeller av narkolepsi hos barn i Sverige og Finland, som det ble fryktet hadde en sammenheng med vaksinen. Finland har stanset vaksineringen med Pandemrix mens den mulige koplingen utredes. 

Det ble først meldt om tilfeller av søvnsykdommen i Norge i forrige uke. Til nå er det meldt om fire tilfeller; tre barn og en voksen har fått diagnosen narkolepsi etter å ha fått vaksinen.

Fredag besluttet det europeiske legemiddelverket EMA å innlede en gransking av vaksinen