Svingdøra i Pyongyang

Porten til verdens mest lukkede land, Nord-Korea, er blitt den reineste svingdøra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Først kom Sør-Koreas president Kim Dae-jung på besøk, så Russlands Vladimir Putin, og nå er det USAs utenriksminister Madeleine Albright som smiler til verden fra Pyongyang, hånd i hånd med diktator Kim Jong-il. Og kanskje gjør Bill Clinton det samme, om bare noen uker. I tillegg har flere land, som Storbritannia og Tyskland, sagt at de vil opprette diplomatiske forbindelser med Nord-Korea, selv om landet formelt sett fortsatt er i krig med Sør-Korea.
  • Folket i Nord-Korea er et av verdens fattigste og et av verdens mest undertrykte. Landets ledere, godt hjulpet av naturkatastrofer, har skapt lite annet enn skrikende nød. Store deler av landets befolkning holdes i dag i live takket være nødhjelp fra andre land. Kim Jong-il selv har på ingen måte vist verden at han føler omsorg for sitt eget folk. Tvert imot synes han å ha mer sans for våpen. Nord-Korea er militært sett en stormakt.
  • Clinton har kalt grensa mellom Sør-Korea og Nord-Korea verdens farligste sted, mest fordi en krig mellom disse to statene trolig bare lar seg stoppe ved bruk av amerikanske atomvåpen. Ifølge USA har Nord-Korea kjemiske våpen på lager. Det er i stand til, om kort tid, å produsere atomvåpen. Det har allerede raketter til å skyte ut slike våpen med. Og det støtter terrorisme og eksporterer våpen til USAs fiender. Men USA og Nord-Korea har, mer eller mindre hemmelig, vært på talefot i lengre tid. Nord-Korea har lovet USA å utsette testflyging av raketter. Det er intet gjennombrudd, men det er en åpning.
  • Clinton er på vei ut av Det hvite hus. Er Jong-il på vei inn i det internasjonale samfunn? Svingdøra i Pyongyang er i alle fall i stadig bevegelse. Går det som USA vil, kommer kanskje både Verdensbanken og Det internasjonale valutafondet på besøk snart. Men først må Kim Jong-il bevise at han har mer sans for folk enn våpen.