Svinger partipisken når abortloven endres

Toppene i regjeringspartiene forutsetter at representantene om nødvendig trosser egen overbevisning når Stortinget torsdag vedtar endringer i abortloven.

FÅR VILJEN SIN: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad fikk gjennomslag for endringer i abortloven da regjeringsplattformen ble undertegnet på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland i januar. Nå forventes alle regjeringspartnernes representanter å stemme for når lovendringen skal vedtas i Stortinget - selv om det bryter med den enkeltes overbevisning. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR VILJEN SIN: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad fikk gjennomslag for endringer i abortloven da regjeringsplattformen ble undertegnet på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland i januar. Nå forventes alle regjeringspartnernes representanter å stemme for når lovendringen skal vedtas i Stortinget - selv om det bryter med den enkeltes overbevisning. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg håper disse stortingsrepresentantene ikke vil ofre kvinners rettigheter for å sitte i regjering, sier Ap-nestleder Hadia Tajik.

- Kvinners rett til å bestemme over egen kropp er et samvittighetsspørsmål. Flere stortingsrepresentanter har allerede markert sin motstand mot innskrenkningen i abortloven som høyreregjeringen foreslår, og det er viktig at disse stemmene kommer fram, fortsetter hun.

Men budskapet fra de parlamentariske lederne i Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre er klart: Det forventes at stortingspolitikerne stemmer i tråd med avtalen fra Granavolden, der KrF fikk gjennomslag for å endre abortloven.

KREVER FULL SAL: Ap og nestleder Hadia Tajik krever full sal når endringene i abortloven vedtas torsdag.Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
KREVER FULL SAL: Ap og nestleder Hadia Tajik krever full sal når endringene i abortloven vedtas torsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Full sal

Som Vårt Land meldte før helga, vil Arbeiderpartiet presse fram full sal når Stortinget torsdag vedtar innstrammingene i abortloven om fosterreduksjon, som KrF kjempet igjennom på Granavolden.

- Dette er en så alvorlig sak for kvinners rettigheter og likestillingen i Norge at vi ikke gir opp å kjempe for å stoppe innstrammingen av abortloven som flertallet i Stortinget faktisk er mot. Og dermed mener vi alle Stortingsrepresentantene må være med på å ta denne avgjørelsen, sier Arbeiderpartiets innpisker Kari Henriksen.

Det er normalt ikke full sal når Stortinget går til votering, med mindre det gjelder grunnlovsendringer. I stedet har partiene et system med utbytting som innebærer at styrkeforholdet mellom partiene ivaretas. Det er stortingsgruppenes innpiskere som holder orden på dette.

Når Ap varsler votering med full gruppe, tvinges øvrige partier til å gjøre det samme for å sikre at utfallet blir «riktig». Og da vil stortingsrepresentanter fra regjeringspartiene som personlig kan ha kvaler med å stemme for endringer i abortloven, kunne bli nødt til å gjøre nettopp dette.

- Ikke aktuelt

I høst ga flere representanter fra Frp og Venstre tydelig beskjed om hva de mente om kravene fra KrF om endringer i abortloven.

Fremskrittspartiets helsepolitiske talskvinne Åshild Bruun-Gundersen avviste overfor Dagbladet i november at Frp kunne komme til å være med på noe slikt.

- Jeg har ikke mottatt signaler fra noen i Frp som støtter å innskrenke abortloven. Alle våre representanter vil være fristilt, så partipisken kan heller ikke svinges. Erna og KrF har ingen grunn til å tro de vil få særlig støtte fra Frp-representanter i dette, sa Bruun-Gundersen og fortsatte:

- Dette er vanskelige valg. Derfor er det viktig for meg at familiene får ta disse beslutningene selv.

- Ingen hemmelighet

I dag viser Bruun-Gundersen til at KrF i utgangspunktet ønsket å fjerne abortlovens paragraf 2c, som gir kvinner rett til seinabort dersom fosteret har alvorlige sykdommer.

- Fremskrittspartiet var totalt avvisende til det forslaget, og derfor ligger det heller ikke på bordet. Når det gjelder fosterreduksjon, så har det hittil aldri blitt omtalt i abortloven, sier Bruun-Gundersen, som mener dagens abortlov er mer liberal enn den som gjaldt da Frp kom inn i regjering i 2013.

- Fosterreduksjon blir ikke forbudt, men regulert i en egen bestemmelse i abortloven og sidestilles med behandling av andre seinaborter. KrF fikk altså heller ikke gjennomslag for å forby fosterreduksjon av friske fostre, sier hun - og følger opp med en innrømmelse:

- Det er likevel ingen hemmelighet at jeg ikke ønsket noen form for innskrenking i dagens abortlov.

Partipisk

På konkrete spørsmål om hva hun selv vil gjøre under torsdagens votering, henviser Bruun-Gundersen til Frp's parlamentariske leder Hans Andreas Limi. Han levner liten tvil om hva han forventer:

- Vil Frp stille sine representanter fritt når abortloven skal endres på torsdag?

- Nei.

- Hva er begrunnelsen for dette?

- Vedtatt i regjeringsplattformen, svarer han på SMS.

Samme svar kommer fra Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

- Vi har vedtatt Granavolden-plattformen enstemmig, sier han.

Venstres gruppeleder Terje Breivik er like klar:

- Venstre vil stemme i tråd med regjeringsplattformen.

Raja taus

Venstres parlamentariske nestleder Abid Raja var i likhet med Åshild Bruun-Gundersen i Frp krystallklar da han i november ble utfordret av Dagbladet om de foreslåtte endringene i abortloven.

- Abortloven skal ikke endres med sikte på å innskrenke kvinnens rett til å bestemme over egen kropp, sa Raja til Dagbladet.

- Så det er ikke aktuelt for deg og Venstre å gå med på å endre abortloven?

- Et fullstendig og entydig nei, svarte han.

Dagbladet har spurt Raja om hva han selv vil stemme under torsdagens votering, uten å få noe svar.

Hans partifelle Guri Melby, som i flere intervjuer var minst like kritisk til endringer i abortloven, sier på sin side at hun vil stemme i tråd med enigheten fra Granavolden.

- Vår hovedprioritet var å unngå endringer i 2c, og det lyktes vi med. For oss var det også viktig å unngå forbud mot fosterreduksjon. Det vi får nå, med nemndbehandling, er ikke noe Venstre ønsket, men noe vi måtte gi oss på i forhandlinger, og som jeg mener er en såpass liten endring at Venstre kan leve med den. Alle som har behov for fosterreduksjon kan fortsatt få det, til samme tid som nå, sier Melby til Dagbladet.

- Personlig er jeg for å avskaffe hele nemndbehandlingen og heller skyve litt på grensa for fri abort, men dette er det ikke flertall for nå, tilføyer hun.

Forsvarer full sal

Venstres parlamentariske leder Terje Breivik er kritisk til at Arbeiderpartiet stiller med full gruppe når saken går i salen.

- Jeg mener Arbeiderpartiet i anførselstegn «misbruker anledningen» til å kreve full sal, sier Breivik.

- Jeg og Venstre er helt enig i at dette er en svært viktig sak. Men hvis dette hadde vært hovedbegrunnelsen, så burde jo Ap stilt med full gruppe i langt flere saker. For Stortinget behandler mange viktige saker, sier han og fortsetter:

- Da er det vanskelig å se at dette blir gjort med en annen begrunnelse enn at man er mer opptatt av spill, ved å tvinge enkeltrepresentanter som sliter med sitt personlige standpunkt, til å stemme for en sak som er en konsekvens av et forpliktende politisk samarbeid, sier han.

Helsepolitisk talskvinne Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet forsvarer på sin side Ap's handlemåte og slår fast at abortloven griper direkte inn i «kvinners liv og integritet».

- Hvis loven endres, skal velgerne få se hvilke politikere som forhandler bort kvinners rettigheter. Bare ett parti gikk til valg på å innskrenke abortloven, og det fikk 4,2 prosent av stemmene, framholder hun.

- Burde stilles fritt

SVs helsepolitiske talskvinne Sheida Sangtarash mener alle regjeringspartienes representanter burde stilles fritt til å stemme etter egen overbevisning i en sak av «stor etisk karakter», som hun uttrykker det.

- Jeg forventer at alle som kaller seg feminister står opp for kvinners rettigheter og stemmer imot denne lovendringen, sier hun.

Det er for øvrig tillyst demonstrasjon utenfor Stortinget på torsdag, i regi av Kvinnefronten, Ap, SV, Rødt, Fagforbundet og en lang rekke andre organisasjoner. Demonstasjonen gjøres under overskriften «Protestmarkering for abortloven».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer