Klimavennlig mat

Svir i lommeboka: - Alle taper

Spis mindre kjøtt, er det klare rådet fra norske helsemyndigheter og verdens klimaforskere. Samtidig subsidieres kjøtt med milliarder. En kartlegging viser at du må betale nærmest dobbelt så mye i norske butikker for vegetaralternativene.

FALSKT BURGERSMIL: MDGs nestleder Arild Hermstad smiler kanskje, men han er ikke særlig begeistret for at han må betale 15 kroner ekstra for vegetarburgere som denne. Foto: Kristin Svorte
FALSKT BURGERSMIL: MDGs nestleder Arild Hermstad smiler kanskje, men han er ikke særlig begeistret for at han må betale 15 kroner ekstra for vegetarburgere som denne. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rødt kjøtt og kjøttprodukter står på Helsedirektoratets kostholdsliste over hva vi bør spise mindre av for å ta vare på helsa.

Redusert kjøttspising er også budskapet i en ny studie, signert klimaforskere ved Universitetet i Bonn i Tyskland. De har sett på hvordan det globale kjøttforbruket påvirker faktorer som helse, dyrevelferd og klima.

Faktisk mener forskerne bak studien at rike land må redusere kjøttforbruket med 75 prosent, dersom jordkloden skal kunne brødfø oss i framtida.

Det tilsvarer hele 20 kilo kjøtt årlig per person.

Men å velge plantebaserte alternativer er ingen opptur for lommeboka. Enten du skal erstatte melka, kjøttburgerne eller meierismøret er bunnlinja den samme:

Det koster deg mer.

Klimaforsker Bob van Oort ved CICERO Senter for klimaforskning mener at norsk matpolitikk står i en slags spagat:

Vi ønsker at folk skal spise mindre kjøtt og mer grønnsaker, men støtter samtidig kjøttproduksjon i mye større grad.

- Vi bruker jordbruksmidlene på den typen matproduksjon som vi har i dag, hovedsakelig kjøtt- og fôrproduksjon, heller enn en omstilling mot mer grønnsakproduksjon, fortsetter forskeren, som mener at Norge må ha en mer koherent matpolitikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.