Erna Solberg får bot

- Svir litt ekstra på pungen

Advokat Mette Yvonne Larsen tror det ville skapt stor frustrasjon blant mange dersom Erna Solberg ikke fikk straff for Geilo-middagen.

ERNA SOLBERG: Erna Solberg svarer på hennes tanker rundt boten hun mottok for brudd på smittevern i anledning hennes 60-årsdag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ble det klart at statsminister Erna Solberg (H) ilegges et forelegg på 20 000 kroner for sin rolle i gjennomføringen av en middag på restauranten Hallingstuene 26. februar.

Solberg har opplyst til Dagbladet at hun vedtar forelegget.

- Jeg tenker for det første at denne saken har skapt stor frustrasjon hos vanlige folk i samfunnet, som prøver å gjøre så godt de kan. Det faktum at også hun blir straffet - at vi har et land hvor strafferettspleien er blind - tenker jeg har en viktig signaleffekt.

BOT: Politimester Ole B. Sæverud forklarer hvorfor statsminister Erna Solberg får en bot på 20 000 kroner etter 60-årsfeiringen i Geilo. Vis mer

Det sier den profilerte advokaten Mette Yvonne Larsen til Dagbladet. Hun tar forbehold om at hun bare kjenner saken fra media.

- Jeg tenker også at dette maner til etterlevelse for andre. Jeg har ikke så stor tro på allmennprevensjon sånn generelt. Men i forhold til akkurat denne forskriften har jeg mer tro på det, legger hun til.

- Svir på pungen

Larsen trekker fram et tredje moment:

- Ikke minst tenker jeg at 20 000 svir litt ekstra på pungen. Det er liksom ikke 5000. 20 000 er mye penger for alle. At hun må punge ut med det, synes jeg er veldig ryddig og greit. Og det tror jeg egentlig hun synes selv, når hun først har gjort noe galt. Det lureste hun kan gjøre nå er å vedta forelegget med en gang, og det gjør hun nok.

- SVIR PÅ PUNGEN: - 20 000 er mye penger for alle, sier Mette Yvonne Larsen Foto: Terje Pedersen / NTB
- SVIR PÅ PUNGEN: - 20 000 er mye penger for alle, sier Mette Yvonne Larsen Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Politiet har lagt til grunn av Solberg deltok i beslutningen om at middagen 26. februar skulle gjennomføres. Dette ville normalt ikke medført straff med mindre spesielle hensyn tilsier det, opplyste politimester Ole B. Sæverud på en pressekonferanse fredag klokka 10.00.

- Ikke allle er like

Sæverud sa imidleritd videre:

- Selv om loven er lik for alle, er ikke alle like. Solberg er landets fremste tillitsvalgte, og har ved en rekke anledninger frontet regjeringen beslutninger om tiltak for å motvirke pandemien. Det vurderes derfor som riktig å reagere med straff, for å opprettholde publikums tillit til smittevernreglene.

Larsen stiller seg bak denne vurdeirngen.

- Det er skjerpende at dette gjelder landets statsminister, som har vært med å vedta disse reglene. Hun kan ikke påberope seg villfarelse av noe slag. Det er et viktig poeng. Hun er, som politiet sier i redegjørelsen, landets øverste tillitsvalgte. så dette synes jeg virker ryddig og bra. Jeg er litt letta over at man kom til dette - jeg tror mange ville blitt frustrert hvis dette ble avslutta uten reaksjon.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer