Svoger i særklasse

Navn: Svein SpjelkavikAlder: 36 Yrke: Reklamebyråeier

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da en småsjuk Svein Spjelkavik landet på Gardermoen etter en ukes opphold i Mexico, gikk det opp for ham at han var blitt Norges mest berømte svoger. Den opplevelsen skulle han gjerne vært foruten. Plassen i rampelyset skyldes to ting: At hans søster er gift med kommunalminister Odd Roger Enoksen. Og at hans signatur står på en pengesøknad.

Mens andre må vente i månedsvis, fikk Spjelkavik i løpet av fem dager ordnet 70 000 kroner til Rock mot Rus på Andenes.

Det hører med til bildet at det var statsråden sjøl som tipset de hjemme på Andøya om at det var penger å hente i hans kasse.

Saken ble forbilledlig avslørt av avisa Nordlys og dreier seg vel egentlig om en nybakt, ivrig og velmenende statsråd som dummet seg kraftig ut da han ville være snill og grei mot folk og slekt i hjemkommunen.

Pengestøtten fra en inhabil og klønete Enoksen til egen svoger var mildest talt ikke særlig elegant. Noe slikt ville aldri vestlendingen Kjell Opseth ha funnet på, sjøl om vi vagt kan huske oppstyret da Førde lufthavn fikk sine radiofyr.

Etter mediestormen føler Spjelkavik seg uthengt som en halv-skurk og vel så det. Det henger igjen en «eim» av snusk og lureri, og det liker både han sjøl og andøyværingene dårlig. For sambygdingene setter pris på Spjelkavik, en driftig ildsjel på den naturskjønne nordlandsøya i havgapet mellom Vesterålen og Senja.

Han driver Kulturhuset «Hisnakul» og har en finger med i det meste innenfor ungdoms- og kulturlivet. I 1997 fikk han kommunens kulturpris, nå leder han arbeidet med tusenårsmarkeringen på Andøya. Han er også styreformann i et turistselskap som vil la pengesterke utlendinger ta del i en himmelsk forestilling, såkalt Nordlys-safari med fly.

Spjelkaviks navn ble hyppig nevnt da lokalvisa Andøyposten i fjor sommer spurte leserne hvem som burde være ordfører. Men han har valgt å holde seg unna partipolitikken og lange møter i rådhuset på Andenes. I stedet har han de siste elleve åra livnært seg gjennom sitt eget reklamebyrå, God Strek AS.

Reklamemannen kjente sin besøkelsestid da den berømte Andøya-raketten i 1995 havnet på villspor og Boris Jeltsin la hånda på atomknappen. Nordlandsøya havnet på alle verdens TV-kanaler, og Spjelkavik trykket T-skjortene du kanskje husker: «We almost started World War III».

Nå er det kanskje på tide med noen nye T-skjorter. Her bør det være nok av slagord-muligheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer