Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svømmelærerassistent filmet ungjenter i dusjen

Og voldtok 11-åring. Tiltalt for overgrep mot mer enn 60 jenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I minst seks år fikk lærerassistenten utfolde seg seksuelt med jenter i alderen 9-16 år. Mandag står han tiltalt på 36 punkter i Kristiansand tingrett.

Straffesaken mot 33-åringen er den første av et slikt omfang i Norge.

Fra 2001 til 2007 har tiltalte forledet rundt 60 jenter til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd. De to mest alvorlige punktene er seksuell omgang med barn under 14 år.

Mangelen på tidligere rettspraksis har gjort det utfordrende for påtalemyndigheten å utarbeide hvor lang straff tiltalte burde få. Teoretisk sett har tiltalepunktene til sammen en strafferamme opp mot 20 års fengsel, men det er lite sannsynlig at det blir aktors påstand.

- Påtalemyndigheten ønsker å ha dette som en prøvesak som skal fastsette et skjerpet straffenivå for denne typen lovbrudd, sier statsadvokat Erik Førde til NTB.
Lå med 11-åring
De groveste lovbruddene i tiltalen er fra 2005, da han lokket en 11 år gammel jente til å ha samleie med ham i en campinghytte, og fra vinteren 2006-2007.

Da hadde han samleie med en 13-åring ved tre anledninger på et hotell i Kristiansand. Begge jentene skal vitne i den kommende rettssaken, som for en stor del vil gå for lukkede dører.

Etter en voldtektsanklage i mars 2007 ble svømmelærerassistenten fra Sandnes pågrepet. I boligen hans fant politiet rundt 14.000 bildefiler og 4.300 filmfiler som dokumenterer seksuelle overgrep mot barn eller fremstiller barn i seksuelt betonte poseringssituasjoner.

Bildene var lagret på mannens PC i tiden 2001 til 2007, og blant materialet var det bilder og filmer tatt på Høyland ungdomsskole, der mannen var svømmelærerassistent i perioden januar 2004 til mars 2007.


Filmet i dusjen
- Etter svømmetimene var han sist ut av hallen og har da gått i en liten sluse, rundt en kvadratmeter stor, mellom garderobene, der han har filmet gjennom et nøkkelhull mens jentene var i dusjen. Ingen var mistenksomme, sier rektor Rannveig Bærheim til NTB.

33-åringen holdt seg mye for seg selv, men var ellers som andre kolleger, deltok på sosialt samvær og var godt likt blant elevene. Ingen ante at han filmet i alt 10 skoleklasser, jenter i alderen 10-14-årsalderen, mens de var nakne.

- Det føles uvirkelig at han har gjort dette. Jentene vet ikke selv hvem som er filmet, de er også informert om at materialet høyst sannsynlig ikke ble lagt ut på nett. Men hundre prosent sikre blir de aldri, sier Bærheim.


Tar det tungt

29 av tiltalepostene gjelder utvalgte tilfeller der jenter mellom 9 og 16 år har hatt kontakt med mannen på MSN og mobiltelefon. Gjennom meldinger forledet han dem til å kle av seg foran webkamera, utføre seksuelle handlinger med seg selv mens han så på og sende ham seksuelt betonte poseringsbilder.

Gjennom sin advokat har han sagt at han angrer og ønsker å stå til rette for det han har gjort. Han har samarbeidet med politiet, og for det skal han ha tilståelsesrabatt.

- Min klient har erkjent forholdene som lå til grunn for siktelsen, men tiltalebeslutningen er omformulert. Han erkjenner ikke at forholdene er så omfattende som det tiltalen tilsier, sier forsvarer Ben Fegran.

Ifølge Fegran har hans klient hatt en tung tid i varetekt med psykiske problemer.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media