Svømmer mot Nordpolen

Børge Ousland sliter seg framover mot polpunktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Børge Ousland (43) og Mike Horns tur i stummende mørke mot Nordpolen har vist seg å bære vanskeligere enn forventet. Store åpne råker, drivis som trekker dem sørover istedenfor nordover, og stadige besøk av isbjørn har gitt mye hodebry for Norges mest erfarne polfarer.

Fordi de har måttet slå leir nær land i flere dager, har leiren hatt besøk av ubehagelig nærgående isbjørn.

Lang svømmetur

- Det har vært veldig vanskelige forhold i dag. Vi driver sørover raskere enn vi klarer å gå nordover. Nå befinner vi oss faktisk 7 km lenger sør enn startpunktet som vi forlot i går morges. Vinden fra vest har økt på, og vi driver nesten halvannen kilometer sørover hver time. Dette gjør også at isen åpner seg opp. Det er egentlig ingenting å gjøre med dette, annet enn å presse på og håpe vinden snur, sier Børge Ousland på satelittradio fra teltleiren.

- Det er mye råker og tung skruis i området, så her det har gått veldig smått. Fem ganger i dag har vi tatt tørrdraktene på og svømt over råker som har vært opptil et par hundre meter brede - omtrent det maksimale av det vi klarer å svømme. Det har gått greit, men med den sterke vinden har det vært en litt spesiell opplevelse.

Droppet båten - havnet i trøbbel

- Nå ligger vi ved ei stor råk der vi ikke kan se den andre bredden. Da kan vi selvfølgelig ikke legge ut på svøm. Vi kan risikere å svømme feil og virkelig få problemer når vi mangler referansepunkter. Her må vi bare vente og vurdere hvordan det ser ut i morgen. Alternativet er å fortsette på ski østover langs denne langstrakte råka som strekker seg øst-vest, forteller Ousland, som regner med å bruke drøyt 60 døgn på vei til Nordpolen sammen med sørafrikanske Mike Horn (38).

De to polfarerne hadde tatt med seg en gummibåt som skulle brukes på de første dagsetappene, som kunne by på de største råkene. Men nå er båten borte:

- Gummibåten har vi ikke lenger. Båten veide 30-40 kg, så den la vi igjen i forrige leir, da vi trodde vi var over de verste store områdene med vann og bevegelse. De fleste som går til Nordpolen, går jo uten båt og tørrdrakt, sier Ousland en smule sarkastisk. Nå savner de allerede gummibåten, som ville gitt nordpolekspedisjonen en langt bedre start.

- Forhåpentligvis vil været vinden snart snu - og det gjør den nok til slutt, sånn at vi kan komme oss framover. Det har vært en vanskelig dag med vanskelige forhold. Det er litt deprimerende å stadig bli skjøvet sørover. Men vi er ved godt mot og presser oss videre.

TØFF START: Børge Ousland (t.h.) og Mike Horn sliter på vei mot Nordpolen. Drivisen trekker dem lenger unna Nordpolen istedenfor å føre dem mot polpunktet.
KLARE: Børge Ousland (t.v.) og Mike Horn i Norilsk, Russland, før avreisen.