Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommen mot Paul Manafort

Svoren Trump-supporter satt i juryen: - Jeg ønsket at han skulle være uskyldig

Ett enkelt jurymedlem sto i veien for at Donald Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort, ble dømt for alle tiltalepunktene mot ham, forteller jurymedlem Paula Duncan.

DØMT: Paul Manafort ble tirsdag funnet skyldig i åtte av 18 tiltalepunkter under rettssaken mot ham. Hadde det ikke vært for ett enkelt jurymedlem, hadde han blitt funnet skyldig i alle tiltalepunktene. Foto: MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP / NTB scanpix
DØMT: Paul Manafort ble tirsdag funnet skyldig i åtte av 18 tiltalepunkter under rettssaken mot ham. Hadde det ikke vært for ett enkelt jurymedlem, hadde han blitt funnet skyldig i alle tiltalepunktene. Foto: MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort kjent skyldig på åtte av 18 tiltalepunkter under rettssaken mot ham.

Manafort ble kjent skyldig i bank- og skattesvindel.

Anonym jury

Saken har skapt sterke følelser i USA. En ting er at Donald Trump raser mot Mueller-etterforskningen, som han til stadighet omtaler som en heksejakt, og innbitt forsvarer Manafort. En annen ting er de sterke følelsene den setter i sving ellers også.

Fredag forrige uke gjorde dommeren, T.S. Ellis, det klart at han ikke ville offentliggjøre navnene på jurymedlemmene av frykt for sikkerheten deres.

- Jeg ante ikke at denne saken ville vekke slike følelser. Jeg mener det ikke er riktig å offentliggjøre navnene deres, sa dommeren, som avslørte at han selv har mottatt trusler og får politibeskyttelse.

Men på tross av det opphissede debattklimaet har nå et av jurymedlemmene stått fram og fortalt om sin opplevelse under rettssaken.

TALTE: Mens Trumps tidligere allierte har sitt å stri med i domstolene, holdt presidenten tale i West Virginia. Men han nevnte verken Manafort eller Cohen. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

- Han var ikke uskyldig

Jurymedlem Paula Duncan forteller at dommen gjorde henne trygg på at hun kunne stå fram.

- Hadde det blitt en hvilken som helst annen dom, så hadde jeg kanskje vært redd, sier Duncan i et intervju med Fox News.

Hun beskriver seg selv om en svoren Trump-supporter, og forteller at det var ekstremt lite som skilte spesialetterforsker Robert Mueller fra å få dømt Manafort på alle 18 tiltalepunktene.

- Det var én person som gjorde at det ikke ble skyldig på alle 18 tiltalepunktene, sier 52 år gamle Duncan, som var en av dem som mente at Manafort var skyldig på samtlige 18 punkter.

52-åringen sier at på tross av at hun er Trump-supporter, og var skeptisk til påtalemyndighetens motiver, så var bevismaterialet som ble lagt fram i retten så overbevisende at hun ikke kunne si at Manafort var uskyldig.

- Å finne Manafort skyldig var vanskelig for meg. Jeg ønsket at han var uskyldig, jeg ønsket virkelig at han var uskyldig, men det var han ikke. Det er jurymedlemmenes jobb, du må gå gjennom saken nøye og vurdere og se på bevisene og komme med en informert og intelligent beslutning, noe jeg gjorde, sier Duncan.

Hun mener likevel at Manafort aldri hadde blitt tatt om ikke Mueller-etterforskningen hadde gått etter Donald Trump.

Etterforskningen beskriver hun, som Donald Trump, som en «heksejakt».

«En modig mann»

Når det gjelder Donald Trump selv så sier han i et intervju i TV-programmet «Fox and Friends» at han vurderer å benåde Manafort.

I intervjuet sier Trump også at det Manafort beskyldes for er noe som «alle konsulenter, enhver lobbyist i Washington, trolig gjør».

Manafort har stått tiltalt for økonomisk kriminalitet i forbindelse med at han jobbet som konsulent for den tidligere russiskvennlige regjeringen i Ukraina.

Under rettssaken fortalte Manaforts nære medarbeider, Rick Gates, hvordan han og Manafort sammen skjulte millioner av dollar på 15 utenlandske kontoer, penger verken skattemyndighetene eller Manaforts regnskapsførere skulle vite om.

Men den knusende dommen mot Manafort gjør ikke at Trump bryter båndene til sin tidligere valgkampsjef. I en Twitter-melding onsdag omtalte Trump ham som «en modig mann».

- Jeg synes veldig synd på Paul Manafort og hans vidunderlige familie, skrev presidenten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!