Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen om Mosul:

Svovel-skyer over fronten

IS setter fyr på svovel-gruver.

GIFTIG: Irakiske regjeringsstyrker beskytter seg med gassmasker mot røyken fra de brennende svovelgruvene i byen Mishraq, sør-øst for Mosul. Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP
GIFTIG: Irakiske regjeringsstyrker beskytter seg med gassmasker mot røyken fra de brennende svovelgruvene i byen Mishraq, sør-øst for Mosul. Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For å stanse framrykkingen til irakiske og kurdiske styrker har den såkalte islamske staten (IS) satt fyr på underjordiske forekomster av svovel og olje. Brannene legger nå et svart og gult røykteppe av giftige gasser over området rundt Mishraq-gruvene, sør-øst for Mosul, og vanskeliggjør framrykkingen til de allierte styrkene.

Gassen kom overraskende på soldatene og både irakiske soldater og sivile i området har denne helga måttet ta sprøyter med motgift. Ifølge Reuters opplyser sykehusdirektør Abdul Salam Jabbouri at rundt tusen personer fått legehjelp mot pusteproblemer som følge av den brennende svovelen. Det er ikke meldt om dødsfall.

BRENT: En liten gutt får behandling mot skader i huden etter å ha blitt utsatt for svovel. Foto: Marko Drobnjakovic/AP
BRENT: En liten gutt får behandling mot skader i huden etter å ha blitt utsatt for svovel. Foto: Marko Drobnjakovic/AP Vis mer

- Alle slags folk har kommet hit med pusteproblemer og svie i øynene - barn, voksne, politimenn og soldater. Daesh har satt fyr på svovelen slik at ingen kan komme i nærheten av dem, sier Jabbouri.

Både irakiske soldater og amerikanske spesial-soldater, som opererer en flyplass i nærheten, har ikledd seg gassmasker og annet verneutstyr. Det er uklart i hvilken grad IS har lykkes i å bruke den giftige røyken til å bremse framrykkingene.

MOTGIFT: En irakisk spesialsoldat får behandling etter å ha pustet inn gass fra brennende svovel. Foto: Marko Drobnjakovic/AP
MOTGIFT: En irakisk spesialsoldat får behandling etter å ha pustet inn gass fra brennende svovel. Foto: Marko Drobnjakovic/AP Vis mer

Alle midler

For IS tar nå alle midler i bruk for å forsvare byen. I tillegg til de påtente gruvene, møter de fremrykkende allierte styrkene også bil-bomber og bomber levert med droner eller fjernstyrte fly, melder Washington Post. Fredag gikk en IS-celle til angrep på politistasjonen og andre myndighetsbygg i byen Kirkuk, som kontrolleres av kurdiske styrker.

Kjemiske våpen

IS har også satt fyr på oljebrønner. En taktikk som ble brukt i Irak av Saddam Hussain i begge gulf-krigene og som siden har blitt brukt av irakiske opprørere som kjempet mot amerikanerne.

OLJEFYR: IS har satt fyr på oljebrønner i Qayyarah, om lag 50 kilometer sør for Mosul. Røyken fra den brennende oljebrønnen blander seg med røyken fra svovelgruven og lager et ugjennomsiktig røykteppe. Foto: Marko Drobnjakovic/AP
OLJEFYR: IS har satt fyr på oljebrønner i Qayyarah, om lag 50 kilometer sør for Mosul. Røyken fra den brennende oljebrønnen blander seg med røyken fra svovelgruven og lager et ugjennomsiktig røykteppe. Foto: Marko Drobnjakovic/AP Vis mer

En amerikansk militærkilde sier til avisa at de nå frykter at terrorgruppa blir så desperate at de vil ta i bruk kjemiske våpen. I følge amerikanske etterretningsopplysninger sitter terrorgruppa på et usofistikert, men likevel farlig, arsenal av kjemiske våpen. Det skal dreie seg om både sennepsgass og klor-gass.

Amerikanerne har nå delt ut 24 000 gassmasker til sine venner i den irakiske hæren og de kurdiske Pershmerga-styrkene.

Bilbomber

Søndag kunngjorde peshmerga-hæren at de kurdiske styrkene har gjort store innrykk i IS' territorium, samt sikret en del av en motorvei som ekstremistgruppa er avhengig av for å kunne bevege seg fritt.

De kurdiske styrkene sier de har «sperret av» åtte landsbyer nordøst for Mosul. De står nå under 9 kilometer fra utkanten av millionbyen som har vært i IS' hender i over to år. Åtte bilbomber ble ødelagt i aksjonen og titalls opprørere drept, heter det.

Selvmordsangrep

Samtidig gikk IS til angrep på Rutba, en avsidesliggende by langs den jordanske grensa. Fem selvmordsbombere i bil rykket inn i byen, og IS-krigerne tok kontroll over ordførerens kontor før sikkerhetsstyrkene tok kontroll over situasjonen, opplyser den irakiske hærens øverstkommanderende.

Det overraskende angrepet fra IS, langt unna fronten ved Mosul, lignet et angrep i byen Kirkuk fredag. Utfallet i Kirkuk ble imidlertid langt blodigere. Totalt ble nesten 100 mennesker drept, halvparten av dem IS-krigere, da ekstremistene rykket inn i den kurdiskkontrollerte byen. Angrepene tolkes som forsøk på å avlede oppmerksomheten fra Mosul, men det var i helgen ingen tegn til at de hadde noen betydelige konsekvenser for offensiven mot IS-bastionen i Nord-Irak.

Flyktet

Siden kampen om Mosul ble innledet forrige mandag, har irakiske og kurdiske styrker kjempet mot IS i for det meste ubebodde byer og landsbyer i området.

Over 25.000 irakiske bakkestyrker, samt fly og rådgivere fra den USA-ledede koalisjonen, deltar i storoffensiven, som er ventet å ta flere uker – om ikke måneder.

FN-organet UNICEF opplyste før helgen at drøyt 4.000 personer har flyktet fra områdene rundt Mosul etter at militæroperasjonen for å gjenerobre byen startet.

FN har planer om å hjelpe over 748.000 mennesker, inkludert opp mot 500.000 barn, fra Mosul.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!