Svovelpredikanten Ian Paisley er død

Slik var han egentlig.

BLE 88 ÅR GAMMEL: Ian Paisley, her foran Stormont Castle i Belfast, ble 88 år gammel. Foto: AP / NTB Scanpix
BLE 88 ÅR GAMMEL: Ian Paisley, her foran Stormont Castle i Belfast, ble 88 år gammel. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): I dag døde svovelpredikant og seinere førsteminister i Nord-Irland Ian Paisley, 88 år gammel.

Som Dagbladets korrespondent i London møtte jeg ham mange ganger fra 1969 og fram til våre dager. Jeg besøkte også flere ganger hans presbyterianske kirke, der han fordømte paven og spredte hat mot katolikkene.

I dag hylles han av britiske politikere. Til og med Labour-lederen Ed Milliband sa i en uttalelse at Paisleys beslutning om å la partiet DUP (Democratic Unionist Party) dele makten med Sinn Fein, var den «viktigste og modigste politiske handling for å få til forsoning».

Mitt inntrykk av svovelpedikanten er et annet.

«Hatets apostel» Han preket hat, jeg kalte ham ofte i Dagbladets spalter «hatets apostel» og tror fortsatt at han forlenget konflikten med mange år.

Menigheten hans elsket å høre ham brøle fra prekestole: «Vi samarbeider ikke med terrorister», «Det blir aldri et forenet Irland» og når det gjaldt katolikkene, så var han helt grotesk. Jeg siterte ham direkte med uttalelser som «jeg hater det romersk-katolske system», «paven er antikrist» og «katolisismen er djevelens verk».

Det var hat han preket i kirken. Da jeg gikk dit, pleide de av meningheten som satt i nærheten, å se rasende på meg når jeg ikke la penger i den lange innsamlingshoven, som ble sendt nedover benkeradene.

Paisleys kirke var et godt sted å ta protestantene på pulsen, selv om besøkene der var sjokkerende. Jeg møtte barn og ungdommer som var preget av Paisley i 1969, og igjen i 1984 i det protestantiske Rathcoole-området i Belfast. De hevdet at katolikkene var dovne, derfor var de arbeidsløse, de formerer seg som rotter fordi de ikke bruker preventiver. Paven er djevelens håndlanger.

Protestmarsjer Da jeg spurte hvilken fotballspiller som var helten, fikk jeg som svar: «Vår helt er Ian Paisley. Dreper de Ian Paisley, vil alle gripe til våpen. Vi skal skyte ut alle "taigs" og "fenians" (uttrykk for katolikker)», svarte de i kor.

Ian Paisley arrangerte protestmarsjer når en pave kom til Storbritannia. Han protesterte voldsomt da pave John Paul i 1988 holdt en tale i Europaparlamentet.

Paisley sto opp og brølte «Jeg fordømmer deg som antikrist».

Han ble kastet ut fra møtet, men da hadde han fått sagt sin mening. Fram til 2005 var han kjent som en politisk demagog, hans mest kjente uttrykk var «Never» (aldri). Han ville aldri samarbeide med katolikkene, som han kalte terrorister, mens han aldri kritiserte de protestantiske terrorgruppene.

Ian Paisley ble betraktet som en politisk bølle av mange, men da partiet hans DUP i 2005 ble det største protestantiske partiet i nordirske valg, dempet han seg. Han så muligheten for å få reell politisk makt, han sluttet å kritisere langfredagsavtalen fra 1998, han kunne nemlig bli førsteminister i lokalparlamentet, hvis han ville samarbeide med Sinn Fein.

Og det ble han i mai 2007 og hadde den tidligere IRA-lederen Martin McGuinness som vara-førsteminister. De klarte dette samarbeidet forbausende bra, selv om begge hadde vært bitre fiender fra starten av urolighetene høsten 1969. I dag kaller McGuinness Ian Paisley «en god venn», bare synd at de ikke ble venner før, da kunne mange menneskeliv vært spart.

Jan Tystad var Dagbladets London-korespondent fra 1969 til 1975, og fra 1986 til 1997.