Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svovelsyre lekker ut i Helsingborg

Det er slått full alarm i Helsingborg etter lekkasje fra en tank med 20.000 tonn svovelsyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no og NTB): Rundt klokken 08:30 melder Helsingborgs Dagblad at faren for befolkningen nå delvis skal være over. Nå er faresonen begrenset til et område på en kilometer rundt fabrikkanlegget.

Fire arbeidere er savnet etter lekkasjen ved fabrikken Kemira Kemi, og det er fare for at svovelsyredamp skal drive inn over Helsingborg, sier redningsbrannmester Lennart Linderos til nyhetsbyrået TT.

Situasjonen er så alvorlig at myndighetene har sendt ut en offisiel alarm via Sveriges Radio.

Ifølge Helsingborgs Dagblad var vinden rundt halv sju slik at gassskyen blåser ut mot Øresund. Men det er varslet at vinden kommer til å snu senere på dagen, slik at gassen spres innover Helsingborg by.

Redningsmannskaper var tidlig fredag morgen på plass ved fabrikkområdet for å bedømme omfanget av ulykken.

- Det er umulig å gå inn på området. Ifølge de opplysninger vi har fått savnes fire arbeidere som befant seg inne på fabrikkområdet, sier Linderos.

Seks til sju arbeidere har blitt sendt til sykehus, opplyser politiet.

Dersom vinder dreier mot sørvest, vil svovelsyredampen drive inn over byen. Gassalarm har blitt aktivert. Befolkningen i Helsingborg får via radioen beskjed om å holde seg innendørs, i husets tetteste rom, men ikke gå ned i kjellere.

Sju ulike redningstjenester har blitt innkalt som forsterkninger. Politiet vil sperre av de sørlige delene av Helsingborg. Båttrafikken til Helsingör i Danmark kan også bli berørt. En beslutning om det kan komme i nær framtid, opplyser politiet.

Det er Oleum, eller mettet svovelsyregass, som har lekket ut. Denne har en sterk, stikkende lukt, og er giftig å puste inn. Dampen er svært irriterende på nese og svelg. Langvarig eksponering kan føre til lungeskader.

<B>HELSINGBORG:</B> Gasslekkasjen i Helsingborg har ført til full alarm. (Arkivbilde).