Svoveltale fra biskopen

Inspirert av dagens tekst fra profeten Mika og Jesu Bergpreken tordnet den nyutnevnte Oslo-biskopen Gunnar Stålsett mot verdenskapitalismen og egoismen i Kampen kirke på Oslos østkant i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En kirke som ikke våger å vedkjenne seg sitt samfunnsengasjement, fornekter den skaper som alle mennesker står til ansvar for, sa Stålsett, og mante til solidaritet og kamp mot globalkapitalismen.

Det er ikke ofte en prest får applaus etter prekenen. Men det skjedde etter den påtroppende Oslo-biskopens svoveltale i Kampen kirke i går.
- Det er slik jeg vil tale, og jeg kommer til å bruke prekestolen, forsikrer Stålsett overfor Dagbladet.

Oslos nye biskop mener arbeiderbevegelsens internasjonale kampdag så visst ikke har utspilt sin rolle. Og at kirken har en naturlig plass 1. mai, sammen med fagbevegelsen.

Med nye øyne

Stålett minnet om et verdenssamfunn preget av nød, sult og brudd på grunnleggende menneskerettigheter.
- Den største utfordringen 1. mai er at vi lærer å se verden med nye øyne, at vi overvinner vår nærsynthet og selvopptatthet, og at vi våger å rette et kritisk blikk mot oss selv, som kirke og samfunn, sa Stålsett.

- Vi lever i en verden der den økonomiske makten framtrer i nye forkledninger og forblinder mange som for bare få år siden snakket med glød og begeistring om behovet for en ny verdensordning. Men den forsvant fort fra de rike lands agenda da det ble klart at den krevde en solidaritet som innebar at den økonomiske veksten i de rike land ikke kunne fortsette uhemmet, sa han.

- I stedet snakker man nå om en globalisering av økonomien. En tidligere talsmann for en ny økonomisk verdensordning talte nylig i begeistrede ordelag om en framtid der dollar, euro og yen vil beherske verdensmarkedet. Ikke et ord om hva det betyr av nye lidelser for verdens fattige når deres land skal tvinges inn i den nye verdensøkonomien på kapitalismens premisser, refset Stålsett, og fortsatte:

- Vi står til ansvar for Gud, ikke bare for mennesker. Vi står til ansvar for menneskeheten og ikke bare for våre nærmeste. Vi står til ansvar for kloden og miljøet, ikke bare for vår egen hageflekk på 1. mai. Dette er den egentlige verdiutfordringen til oss i dag

Kirken og torget

Stålsett mener kirken og fagbevegelsen er de to store internasjonale bevegelsene som kan være en moralsk motkraft mot den vederstyggelige globaliseringen
- Kirken og Youngstorget må spille sammen. Sann medmenneskelighet og solidaritet må være like synlig på prekestolen som på torget, sier Stålsett til Dagbladet. Han frykter ikke at kirken med dette blir for politisert.

- Folk bruker det politiske spøkelset når de hører meninger de ikke deler. Men kirken må ikke la seg skremme fra ekte samfunnsengasjement. En kirke som ikke våger seg inn i samfunnsdebatten tar ikke sitt eget budskap på alvor, sier Stålsett til Dagbladet.