HARDT UT: SVs Karin Andersen sier hun ikke klarer å glede seg over regjeringens nederlag. Video: Stortinget Vis mer

SVs hjertesukk på Stortinget: - Jeg burde være glad for at regjeringen har gått på et sviende nederlag. Men jeg klarer ikke

I dag stemmer Stortinget om asylinnstramminger, men uenighetene er fortsatt store.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er denne stortingssesjonens desidert mest kompliserte sak, og det er all grunn til å gi honnør til alle involverte parter for en grundig behandling, sa saksordfører Ingjerd Schou (H) fra Stortingets talerstol fredag.

Anledningen var at det siste års mest omtalte og omdiskuterte lovendringer, skal endelig avgjøres i Stortinget:

Fredag klokka 09 begynte de folkevalget debatten over innstramningene på asylfeltet.

Det er for lenge siden fastslått at Sylvi Listhaug og regjeringen vil gå på flere tap.

Som Dagbladet har skrevet tidligere hevder flere kilder at Frp faller for eget grep. De kunne angivelig unngått flere nederlag hvis de ikke hadde insistert på å stemme over hvert enkelt innstramningsforslag, men i stedet gått for et bredt forlik.

Kritikk i debatten

Slik det er nå har opposisjonen funnet sammen. Ap, Sp, KrF og Venstre danner på ulike måter flertall for å si nei til regjeringens innstramninger.

Det ble en relativt behersket debatt på fredag, men flere kritiske innlegg ble fremmet. Hardest ut gikk SV.

- Jeg burde være glad for at forliket har rakna og at regjeringen har gått på et sviende nederlag. Men jeg klarer ikke være glad. Regjeringen er handlingslammet og klarer ikke ta internasjonale initiativ for å beskytte mennesker på flukt, sa Karin Andersen, og la til:

- Norge har en streng asyl- og flyktningpolitikk. Det forliket som er inngått nå er vi i mot, fordi det vil ødelegge integrering og straffe de som flykter fra krig.

IKKE GLAD: SVs Karin Andersen (t.v) klarer ikke å glede seg over at innvandringsminister Sylvi Listhaug ikke får fullt gjennomslag i Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IKKE GLAD: SVs Karin Andersen (t.v) klarer ikke å glede seg over at innvandringsminister Sylvi Listhaug ikke får fullt gjennomslag i Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Frp anklaget på sin side Ap for å fremme en politikk som er mildere enn svenske lover og regler når det gjelder familiegjennforening,

- Aps forslag vil innebære større innvandring til Norge enn regjeringens forslag. Flertallet på Stortinget bidrar til at det blir like attraktivt å sende barna ut på en livsfarlig reise ut i Europa og til Norge, som i dag, sa innvandringsminister Sylvi Listhaug fra talerstolen.

Listhaug var også opptatt av å understreke at krisa ikke er over.

- Krisefølelsen er borte, og man kan fort fristes til å lene seg tilbake. Det er det ingen grunn til. Jeg var nylig i Italia som opplever en kraftig økning av økonomiske immigranter, der et stort antall er mindreårige gutter. Mange fra land det er vanskelig å returnere til. Markedet er styrt av menneskesmuglere og de er kyniske.

- Mangelfullt håndverk

Frp slo også til mot Venstre, da Mazyar Keshwari (Frp) kritiserte André N. Skjelstad (Venstre) for å både ha vært kritisk til at Frp ikke gjorde mer på et tidligere tidspunkt, samtidig som Venstre stemmer nei til flere av regjeringens forslag. Skjelstad slo raskt tilbake.

- Vi kunne fått til en bredere enighet enn det vi har i dag. Men det forutsetter et håndverk, og det håndverket har vært svært mangelfullt.

Sp kritisere på sin side Frp for å være mer opptatt av politisk spill enn å få på plass størst mulig innstramminger.

Senterpartiets Heidi Greni anklaget videre regjeringspartiene for ikke å ha gjort noen spesiell innsats for å få med andre partier på ytterligere innstramminger enn de som nå blir vedtatt.

– Det er en beskrivelse jeg ikke kjenner meg igjen i, svarte Schou, ifølge NTB.

Som saksordfører innrømmet hun likevel at regjeringen og Høyre gjerne skulle sett at Stortinget i større grad ga regjeringen støtte.

Hun brukte forslaget om å stramme inn retten til familiegjenforening som ett eksempel på dette.

- Ikke spill

Siv Jensen har imidlertid tidligere avvist at partiet har ofret en strammere asylpolitikk for å kunne vise fram sine primærstanpunkter.

- Fremskrittspartiet har ikke drevet spill i prosessen om asylinnstramminger på Stortinget, har hun sagt til NTB.

- Regjeringen mente alvor med de forslagene vi la fram for Stortinget. Det er behov for å stramme inn regelverket. Signalene så langt tyder på at vi får til reelle innstramminger, og det er bra, selv om vi nok hadde håpet at vi fikk tilslutning til alle våre forslag, sier Frp-lederen.

Gikk for langt

Regjeringens 40 opprinnelige forslag til innstramninger ble lagt fram i romjula.

Forslagene var en oppfølging av asylforliket fra november i fjor, som alle partier bortsett fra SV og MDG var med på.

Både regjeringens samarbeidspartier og opposisjonen mente imidlertid at regjeringen hadde gått alt for langt på flere punkter. Likevel var lite endret da regjeringen presenterte sine endelige forslag etter at høringsfristen var gått ut i april.

Nederlag på flere punkter

Forahandlingene som fulgte var lite vellykket for regjeringen som kommer til å lide nederlag på blant annet følgende punkter.

• Forslag om å øke botidskrav fra 3-5 år for familiegjenforening

• Innføre mer midlertidighet for enslige mindreårige asylsøkere

• Splittelse av utvidet flyktningbegrep