SVs oppslutning blant høyt utdannede under 30 år: ÉN PROSENT

SVs oppslutning blant de høyt utdannede har mer enn halvert seg de siste fire årene, mens SV har hatt utdanningsministeren i åtte år.

STUPER: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen opplever at akademikerne flykter fra partiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
STUPER: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen opplever at akademikerne flykter fra partiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålingen er gjennomført av InFact for arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne blant velgere med minst fire års utdanning.

Målingen viser at mindre enn én prosent av velgerne under 30 år med høyere utdanning vil stemme på SV i september. I overkant av 1.000 personer svarte på undersøkelsen.

— Krisemåling Leder for Akademikerne, Knut Aarbakke, mener SV ikke har levert innen utdanning og forskning.

At de høyt utdannende flykter — velgere Aarbakke kaller «grunnfjellet» av SVs tilhengere — gjør at lederen kaller dette for en «krisemåling» for partiet.

— Det er liten tvil om at SV nå betaler for å ha sittet med kunnskapsministeren siden 2005. Mine medlemmer er skuffet over at regjeringen ikke har satset mer offensivt på høyere utdanning og forskning. SV får hovedansvaret for det, sier Aarbakke til NTB.

Også Fremskrittspartiet stuper, med en nedgang fra 15 til 7,7 prosent. Høyre gjør derimot et akademiker-byks fra august 2009, med en økning fra 21,7 prosent til 32,2 prosent.

Halvorsen ved godt mot Meningsmålingen ble levert med en feilmargin på 2,9 prosent. Det gjør at kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) tar utfallet med en klype salt.

— Dette er én av mange målinger med stor feilmargin, som det ikke er grunn til å overfortolke. Og det overrasker meg at nettopp Akademikerne faller for den fristelsen, uttaler Halvorsen til NTB.

Hun mener det er bred støtte for den videre satsingen for kunnskapssektoren.

— Forskningsmeldingen ble godt mottatt, og svært mange støtter oss i at det skal utarbeides tiårige langtidsplaner for forskning og høyere utdanning for å sikre kunnskapssamfunnet i framtida. Jeg har også fått mange positive tilbakemeldinger på et omfattende løft i investeringer i kunnskapssektoren. Vi starter bygging med en samlet kostnadsramme på over 9 milliarder kroner bare i 2013, sier statsråden.

(NTB)