Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SVs situasjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere målinger den siste tida har vist at SV sliter med oppslutningen. På Dagbladets siste partibarometer fra Synovate får partiet bare 7,9 prosent og er nå på sitt laveste nivå på mange år. Partiet lekker velgere til flere partier, men mest til storebror Ap. Bakgrunnstallene viser at mer enn halvparten av SVs tidligere velgere nå sier at de vil stemme Ap. For alle andre partier er det tidligere velgere som utgjør den største velgergruppen. Senere målinger vil vise om dette er et blaff eller et sykdomstegn ved SV.

Det er vanskelig å peke på én forklaring til SVs glideflukt, men det er ingen tvil om at partiet fenger mer i opposisjon enn i ansvarlig posisjon. Partiet er nå en del av en regjering og må stå til ansvar for den politikk som utformes i fellesskapet mellom tre partier. Det innebærer blant annet krigføring i Afghanistan og en miljøpolitikk som konstant får kritikk fra miljøbevegelsen og opposisjonen på Stortinget. Dessuten klarer ikke partiet å skryte av sine seire, fordi det ikke er åpenbart for velgere flest om de er Aps eller SVs. Sp har sin nisje. SV er en sone av sosialdemokratiet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media