SVs statsråd-kandidater

Meningsmålinger viser at Ap og SV nærmer seg en oppslutning som kan gi rent flertall på Stortinget. SVs mål om regjeringsdeltakelse rykker nærmere. Dagbladet har vurdert mulige statsrådsemner i SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et superdepartement for utdanning og oppvekst ledet av Kristin Halvorsen vil være en av ambisjonene den dagen SV når sitt mål om regjeringsmakt. Samtidig mer makt til Miljødepartementet, og SV-grep om energi-, samferdsels-, distrikts- og innvandringspolitikken.

Dette tror Dagbladet vil være ambisjonene for SV den dagen partiet når sitt mål om å danne regjering sammen med Ap. I går viste en meningsmåling i Aftenposten at SV nå er like stort som Ap. På en annen måling i Vårt Land i går var SV større enn regjeringspartiene til sammen.

Godt kvalifisert

Dette betyr selvsagt ikke at en SV-regjering er like rundt hjørnet. Men gjør SV et godt kommunevalg, og KrFs problemer fortsetter, kan KrF bryte regjeringssamarbeidet før neste stortingsvalg. Da er en Ap/SV-regjering et alternativ, selv om ingen av partene ønsker det nå.

SV-veteranen Stein Ørnhøi sier at Kristin Halvorsen må venne seg til at folk begynner å snakke om statsminister Halvorsen.

- Alle partier som får mer enn 20 prosents oppslutning, bør ha en statsministerkandidat. Jeg har sagt at de må forberede seg på det. Men Kristin Halvorsen er en meget beskjeden dame på egne vegne, sier Ørnhøi.

Flertallsregjering

Han tror at det vil bli dannet en ny flertallsregjering på venstresida, med SV, Ap og muligens Senterpartiet, i løpet av de neste fem åra.

I likhet med Ørnhøi mener tidligere SV-leder Erik Solheim at Halvorsen er godt kvalifisert til å være statsminister i Norge.

Selv avviser Kristin Halvorsen alt snakk om statsrådsposter.

- Jeg får ingen energi av å tenke på poster. Det er bare tull og tøys nå. Det er ikke det som har drevet oss. Det er langt fram.

Barn og unge

Et grep som har vært luftet i uformelle SV-kretser, er å lage et superdepartement for utdanning og oppvekst, kanskje også med ansvar for barne- og familiepolitikken, ledet av Kristin Halvorsen. Det ville være i tråd med partiets parole - «Barn og unge først» - og gi grunnlag for en kraftfull og synlig markering av SVs innmarsj i Regjeringskvartalet.

Superminister

Kristin Halvorsen, partileder Blir kanskje ikke statsminister i første omgang, men tung statsråd i et superdepartement for utdanning og oppvekst. Selv avviser hun alt snakk om taburetter, men sier at meningsmålingene er en inspirasjon og viser at folk er opptatt av fellesskapet.

Utenriksminister

Erik Solheim Tidligere SV-leder. Jobber nå for UD som fredsmekler på Sri Lanka. Kan være spiselig som utenriksminister selv om mange i Ap vil steile bare ved tanken på en SV-er som sjef i UD.

Miljøvernminister

Aina Edelmann En sterk kandidat til miljøtaburetten. Tidligere leder av Norges Bonde- og småbrukarlag, og har lenge vært ønsket til en sentral posisjon i partiet.

Samferdselsminister

Inge MyrvollPartiets mest erfarne samferdselspolitiker. Flere perioder på Stortinget. Nå ordførerkandidat i Rana kommune i Nordland fylke.

Kommunalminister

Karin Andersen Stortingspolitiker og partiets fremste i kommunalkomiteen. Bred erfaring innen fagområdet, og har vært en markant talsperson innen saker som fattigdom og levekår.

Olje- og energiminister

Kjellbjørg Lunde Tidligere parlamentarisk leder i partiet. En av partiets mest erfarne politikere. Sitter ikke lenger på Stortinget.

Helseminister

Olav Gunnar BalloLege og medlem av sosialkomiteen, den klart mest kvalifiserte til helseministerposten.

Fiskeriminister

Reidar Johansen/Arent M. Henriksen Også Fiskeridepartementet vil naturlig kunne ledes av SV, som har mange velgere i Kyst-Norge. De to tidligere stortingsrepresentantene Reidar Johansen og Arent M. Henriksen vil være aktuelle.

Bistands- og utviklingsminister

Ingvild Vaggen Malvik Stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag. Tidligere medlem i AUF og med i kretsen rundt Trond Giske. Bakgrunn fra miljøbevegelsen.

Parlamentarisk leder

Nestleder Øystein Djupedal Kan gå glipp av plass i regjeringen for å bli parlamentarisk leder i Stortinget.

Superminister?</B> Kristin Halvorsen.
Olje- og energiminister?</B> Kjellbjørg Lunde.
Helseminister?</B> Olav Gunnar Ballo.