SVs store ledersjokk

Det er et parti i sjokk og vantro som til helga skal velge Kristin Halvorsens etterfølger.

FIKK HJELP AV KRISTIN: Audun Lysbakkens avgang som barne- og likestillingsminister kom som et sjokk internt i SV i går. På pressekonferansen fikk han full backing av avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen som ba partiet samle seg om ham som den nye SV-lederen. Foto: Scanpix.
Foto: Berit Roald / Scanpix
FIKK HJELP AV KRISTIN: Audun Lysbakkens avgang som barne- og likestillingsminister kom som et sjokk internt i SV i går. På pressekonferansen fikk han full backing av avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen som ba partiet samle seg om ham som den nye SV-lederen. Foto: Scanpix. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En etter en har Audun Lysbakkens utfordrere som ny SV-leder gitt seg. I går var det Lysbakken selv som takket for seg og forlot regjeringen.

Sjokk og vantro
Lysbakkens avgang som barne- og likestillingsminister kom som et sjokk internt i SV i går. Bare noen få visste om at Lysbakken ville trekke seg.

Flere i SV Dagbladet har snakket med forteller om at både sentralt i SV og rundt i organisasjonen reagerte SV'ere med vantro på nyheten.

Thorkildsen foreslått
Flere steder startet spekulasjonen raskt i går. Like etter at nyheten sprakk ble spekulert i om Lysbakken kunne fortsette som leder.

Dagbladet er kjent med at Inga Marte Thorkildsen ble nevnt som en mulig ny leder, både sentralt og rundt i partiorganisasjonen. På sosiale nettsider og internt i partiet var det flere i går som trakk fram nettopp henne som en ny lederkandidat.

- SV-lederen bør sitte i regjering uttalte Kjersti Markusson, valgkomitemedlem og tidligere statssekretær, til VG Nett i går kveld. Som en av Heikki Holmås sine tilhengere, beklager hun at han nå ikke lenger er lederkandidat.

Likevel tror de fleste at Lysbakken får partiet tillit som ny SV-leder til helga.

Landsmøte til helga
Til helga skal SV ha ekstraordinært landsmøte for å velge ny leder. Etter 15 år ved roret takker Kristin Halvorsen for seg. Der stiller Lysbakken til leder.

Få tror Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell på ny vil stille etter at de begge ga seg til fordel for nettopp Lysbakkens overlegne oppslutning.

I går fikk Lysbakken for første gang Kristin Halvorsens fulle støtte. Både sentralstyret og landsstyret i partiet gjorde det samme. På tampen av kvelden gjentok også valgkomiteen sin fulle støtte.

Statsrådbytter
Det er ventet flere nye omrokeringer i regjeringen etter SVs landsmøte. Både Heikki Holmås og Inga Marte Thorkildsen er tidligere nevnt som to potensielle SV-statsråder. Thorkildsen er flere ganger nevnt som en ny miljøminister, om Erik Solheim må gi fra seg en av statsrådspostene sine.

Men med Lysbakkens fall, er hun også aktuell som ny barne- og likestillingsminister. En annen spekulasjon er at hun trer inn for Tora Aasland som statsråd.

Lysbakken på Stortinget
I første omgang har Lysbakken sagt at han nå går tilbake til Stortinget. Hvor lenge han blir der, gjenstår å se. Flere Dagbladet har snakket med ser ikke bort i fra at Lysbakken som nyvalgt leder kan komme tilbake i regjering med ny tillit fra partiet i ryggen og innta et annet departement.

Da kan både miljøverndepartementet være et alternativ. Det er heller ikke utenkelig at Lysbakken som ny SV-leder vil se over partiets porteføje på ny, og vurdere om SV kan bytte til seg noen andre statsrådposter fra Arbeiderpartiet.

Kan komme tilbake
- Vi har flere eksempler på folk som har avgått og kommet tilbake i regjering, sier en sentral kilde til Dagbladet.

Men bestemmer Lysbakken seg for å bli på Stortinget, blir han høyst trolig parlamentarisk leder. Da kan Bård Vegar Solhjell igjen få en sjanse rundt Stoltenbergs bord.

Flere Dagbladet har snakket med mener det kan være bra for partiet om SV-lederen ikke sitter i regjering. Skremmende nær sperregrensa tror mange at en SV-leder uten regjeringspost kan få mer tid til å bygge partiet og drive politikkutvikling.