Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- SVs største seier i Soria Moria er blitt det største tapet

Her gråter miljøverneren Ingeborg Gjærum etter regjeringens ja til gasskraftverk. Det gjør også mange av Helen Bjørnøys partifeller i SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter det Dagbladet.no erfarer, er det sterk misnøye blant mange SV-ere i kveld. Enigheten kommer etter knallharde diskusjoner innad i regjeringen - og i SV spesielt.

Grasskraftstriden er smertefull for partiet, som har krevd rensing fra første dag ved nye gasskraftverk. Siden har de godtatt at utbyggingen av gasskraftverk på Mongstad «skjer paralellt».

- Hårreisende dårlig

Sosialistisk Ungdom (SU) er rasende over utslippstillatelsen og mener at SV må vurdere å gå ut av regjeringssamarbeidet med Ap og SP.

- SVs størte seier i Soria Mora er blitt det største tapet, sier SU-leder Kirsti Bergstø til NTB og fortsetter:

- Utslippstillatelsen er en hårreisende dårlig løsning for både miljøet og alle som har stemt for en ny miljøpolitikk. SV må diskutere om partiet er tjent med å sitte i regjering med to partier som verken tar egne løfter på alvor eller ønsker å kjempe for miljøet, sier SU-leder Kirsti Bergstø til NTB.


Nær smertegrensen

Ifølge TV2, er det ikke bare SVs ungdomsparti som vurderer regjeringssamarbeidet. Også i partiets landsstyre ble det i ettermiddag vurdert om SV burde trekke seg fra regjeringssamarbeidet.

SKUFFET: Natur og Ungdoms Ingeborg Gjærum gråt etter at det ble kjent at regjeringen sier ja til gasskraftverk på Mongstad - med CO2-utslipp de første åra. Foto: Scanpix
SKUFFET: Natur og Ungdoms Ingeborg Gjærum gråt etter at det ble kjent at regjeringen sier ja til gasskraftverk på Mongstad - med CO2-utslipp de første åra. Foto: Scanpix Vis mer

- SV har beveget seg helt opp til smertegrensen for hva som er mulig å ofre av politisk troverdighet. For SVs ledelse har det vært viktigere med politisk ledelse enn troverdighet, sier TV2s politiske kommentator, Stein Kåre Kristiansen.

Skjønner kritikken

SV-leder Kristin Halvorsen mener hun har bred støtte for Mongstad-vedtaket i eget parti, men sier hun forstå at det kommer reaksjoner på vedtaket.

- Dette har vært en krevende sak. Jeg er enig med miljøbevegelsen at vi burde hatt fullskala rensing på plass før. Men det var til slutt ikke noe alternativ, for det var ikke aktuelt for Statoil, sier Halvorsen til NTB.

SV-lederen tror ikke hun vil oppleve et internt SV-oppgjør etter dagens regjeringsavgjørelse.

- Dette er veldig nøye forankret. Det er godkjent av en enstemmig stortingsgruppe, og det fikk veldig bred støtte i landsstyret, selv om det ikke var enstemmig, sier Halvorsen.

image: - SVs største seier i Soria Moria er blitt det største tapet