GEOGRAFISK DRAGKAMP: SVs kvinnepolitiske leder, Marthe Hammer, kan bli vraket fra sentralstyret fordi hun er fra Hordaland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
GEOGRAFISK DRAGKAMP: SVs kvinnepolitiske leder, Marthe Hammer, kan bli vraket fra sentralstyret fordi hun er fra Hordaland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.Vis mer

SVs «sykkelfeminist» kan bli vraket fra sentralstyret - Nord-Norge vil ha inn Pitbull Terje-forfatteren

Geografisk dragkamp under SV-landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marthe Hammer, kvinnepolitisk leder i SV, skapte overskrifter da hun i høst tok til orde for en egen sykkelpolitikk for kvinner.

- Vi må få sykling til å bli en dameting, sa Hammer (SV) i et intervju med VG der hun borget for en form form «sykkelfeminisme» som skulle gjøre det enklere for kvinner å sykle med skjørt, høye hæler og med kurv uten å bli svette. Målet var å få flere damer på sykkelsetet.

SVs forberedende valgkomité har foreslått at landsmøtet denne helga velger å beholder henne som kvinnepolitisk leder og dermed i partiets sentralstyre. Men etter det Dagbladet får opplyst fra flere kilder, er plassen hennes langt fra trygg. Det kan både komme benkeforslag mot henne, og hun kan ryke allerede under den nye valgkomiteens arbeid på landsmøtet.

Grunnen til at hennes kandidatur kan være ute å sykle, skyldes ikke det friske utspillet fra i høst - men hjemfylket hennes.

- Glemte Nord-Norge For selv om valget av nytt sentralstyre er preget av en intens fløykamp - der blant annet en venstrefløy truer med å kampvotering for å berge Ingrid Fiskaa plass - er den geografiske dragkampen minst like viktig, forteller kilder til Dagbladet. 

Og den sittende kvinnepolitiske lederen kommer fra Hordaland - hjembyen til både partileder Audun Lysbakken og Oddny Miljeteig, som kommer til å bli valgt inn som ny nestleder etter Inga Marte Thorkildsen.

Går innstillingen fra den forberedende valgkomiteen gjennom, går dermed tre av sentralstyrets elleve plasser til hordalendinger.

Samtidig er det ikke funnet plass til noen kandidater fra de tre nordligste fylkene utover SVs «klimahåp» - tidligere Zero-nestleder Kari Elisabeth Kaski fra Finnmark, som er innstilt som ny partisekretær.

Dagbladet er imidlertid kjent med Kaski ikke regnes som en tilstrekkelig «nordnorsk» kandidat av de tre nordligste fylkenes. Det skyldes i hovedsak at hun flyttet fra Kirkenes til Oslo da hun var 17 år, forteller Dagbladets kilder. Samtidig pekes det på at rollen som partisekretær ikke er en rolle der man først og fremst skal representere sin landsdel. 

Hammer sier til Dagbladet at hun ikke har fått noen signaler om at hennes kandidatur er truet. Hun er imidletid helt klar på at det er en geografisk kabal som nå skal legges. Samtidig peker hun på at Hordaland er et sterkt fylkeslag, og at man tidligere har hatt flere representanter fra andre fylkeslag i sentralstyret.

- Audun er jo fra Hordaland, men bor i Oslo. Jeg har en fortid i Nord-Trøndelag, og har også vært sekretær i Sør-Trøndelag SV, men bor nå i Bergen, sier hun til Dagbladet

Til Dagbladets opplysninger om hennes kandidatur, sier hun bare:

- Landsmøtet er suverent, og det er klart at det er en kabal. Så vi får se.  

Nord-Norge vil ha barnebok-forfatter Dagbladet er kjent med at mangelen på nordnorsk representasjon har vakt betydelig oppsikt i de tre nordligste SV-fylkeslagene. Blir innstillingen fra den forberedende valgkomiteen stående, mener flere at det vil væreen skandaløs nedvurdering av landsdelen og særlig «Ja til Nord-Norge»-kampanjen, som pekes på som en av få SV-prosjekter som faktisk nyter en viss form for medgang.

PITBULL-TERJE:Forfatter Endre Lund Eriksen er blant de tre kandidatene SVs tre nordligste fylker vil ha inn i partiets sentralstyre. 
FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
PITBULL-TERJE:Forfatter Endre Lund Eriksen er blant de tre kandidatene SVs tre nordligste fylker vil ha inn i partiets sentralstyre. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

Torgeir Knag Fylkenes, som representerer Troms på Stortinget, er på vei ut av sentralstyret. Han mener det er viktig med god geografisk balanase i sentralstyret og at geografi er viktig for alle verv. Han understreker at hans kommentar ikke er myntet på noen enkeltkandidaturer.

- Grunnen til at jeg går ut av sentralstyret nå, er nettopp den at jeg ønsker å få inn flere SV-ere fra den nordnorske hverdagen inn i sentrale posisjoner i partiet, sier han til Dagbladet. 

At det ikke har blitt mer støy om mangelen på nordnorsk representasjon i forslaget, skyldes etter det Dagbladet får opplyst at man i nord har mottatt signaler om at utelatelsen er et arbeidsuhell som det nær sagt er selvsagt at landsmøtets nye valgkomité retter opp.

Samtidig taler det sitt tydelige språk at delegasjonene fra de tre nordligste fylkene har, etter det Dagbladet får opplyst, valgt å slå seg sammen til en nordnorsk delegasjon, for å fremme følgende kandidater:

• Inga Manndal, som er ordfører i Gamvik kommune i Finnmark
• Mona Fagerås, som er lærer og nestleder i Nordland SV
Endre Lund Eriksen, som er tidligere varamann på Stortinget (1997-2001) - men som nok er mest kjent som barnebokforfatter. Han har blant annet skrevet bøkene om Pitbull-Terje.

Alle tre skal være sentrale aktører i «Ja til Norge»-kampanjen.
 
- Bra med sterkt SV i vest Andre SV-kilder, med base lenger sør i landet, har imidlertid mer tro på at Nord-Norge kan få inn Line Tollefsen fra Nordland inn i  sentralstyret i rollen som faglig leder. Den plassen har den forberedende valgkomiteen foreslått til Siv Karin Kjøllmoen fra Oslo.

På spørsmål om Hordaland-dominansen i den forberedende valgkomiteens innstilling er problematisk, svarer SV-leder Audun Lysbakken.

- Nå skal jeg passe meg for å gå inn i debatten om valg. For valgene skal landsmøtet ta på søndag, og jeg respekterer de valgene partiet tar. Men generelt vil jeg si at det ikke er noe problem for norsk venstreside om den blir bedre representert på Vestlandet. Og SV har faktisk gjort gode valg blant annet i Hordaland i det siste, og det er en region der venstresida har slitt.

- Men om det går på bekostning av representasjon fra Nord-Norge?

- Så vet du at diskusjonen om innstillingen den skal jo ikke jeg kommentere, fordi jeg vil ikke ta stilling til noenting. Jeg skal lede partiet sammen med det sentralstyret som blir valgt, og det gleder jeg meg til. Og så overlater jeg det til landsmøtet å velge de som skal sitter der.

Oslo, 20060925. Forfatter Endre Lund Eriksen er klar med sin andre roman om Pitbull-Terje og Jim. Boka er allerede nominert til Arks barnebokpris, og blir månedens bok i Bokklubben Ungdom. Historien om de to gutta er for både barn og ungdom, mener bodøværingen Eriksen.
FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
Oslo, 20060925. Forfatter Endre Lund Eriksen er klar med sin andre roman om Pitbull-Terje og Jim. Boka er allerede nominert til Arks barnebokpris, og blir månedens bok i Bokklubben Ungdom. Historien om de to gutta er for både barn og ungdom, mener bodøværingen Eriksen. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer