SVs utstillingsvindu

Her er SVs utstillingsvindu i Tromsø. Sammen med Ap skal de bygge nytt rådhus til 500 millioner kroner. Samtidig mangler de penger til nødvendig skolebygging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Nå drømmer SV om å få fornyet tillit ved høstens kommunevalg, men med SV i førersetet.

Makt som tærer

Den gapende rådhustomta i Tromsø er et levende bevis på at politisk makt kan tære på. Byggeprosjektet til en halv milliard kroner er omstridt. Det samme er Ap's og SVs manglende evne til å realisere et nødvendig skoleprosjekt. Seinest for en måned siden måtte dette flertallet i Tromsø utsette byggingen enda en gang.

Foreldre raser og aktivister truer med å stille ei egen skoleliste ved høstens kommunevalg. Folk lurer på om det er grunn til å stole på SV-slagordet «barn og unge først».

- Skolen skal bygges, men vi måtte gjennomføre utbyggingen av sykehjemsplasser først, sier SVs ordførerkandidat Pia Svensgaard. Hun avviser at rådhusutbyggingen har gått på bekostning av andre og viktigere oppgaver.

Hun mener Ap's og SVs flertallsstyre i Tromsø har vært «veldig vellykket». Den gjennomgående oppfatningen på SVs landsmøte, som startet i Tromsø i går, er at kommunal smalhans skyldes kommunalminister Erna Solberg.

EU-saken står - heldigvis for SV - ikke øverst på dagsordenen.

Trøbbel med EU

I sin tale til landsmøtet i går balanserte Halvorsen på en stram line som skal garantere at både nei-folk og ja-folk skal få anledning til å drøfte EU-saken under romslige vilkår.

- Det krever at vi som representerer flertallet, og er imot norsk medlemskap, ikke dunker paroler i hodet på dem som er i tvil, sa Halvorsen.

Samtidig slo hun fast at ledelsen i SV går for et klart nei til EU-medlemskap.

Men Halvorsen slapp seg løs og harselerte med utenriksminister Jan Petersen da hun snakket om en mulig krig i Irak. Hun minte ham på at «selv de små gutta i gjengen får respekt hvis de tør å stå for noe».

STRIDENS EPLE: SV og Ap får kritikk for håndteringen av oppføringen av det nye rådhuset i Tromsø.