IS-KRIGER: Michael Skråmo var norsk statsborger, men ble født og vokste opp i Göteborg. Her fra et av propagandabildene Skråmo har lagt ut.
IS-KRIGER: Michael Skråmo var norsk statsborger, men ble født og vokste opp i Göteborg. Her fra et av propagandabildene Skråmo har lagt ut.Vis mer

SVT: IS-krigeren Michael Skråmo er død

Ifølge Skråmos mor skal han ha dødd som følge av skader.

Tirsdag 5. mars kom meldinga fra svenske medier om at den norsk-svenske IS-krigeren Michael Skåmo (33) hadde blitt pågrepet i Syria av den kurdiske YPG-militsen. Men opplysningen ble tilbakevist noen dager senere.

- Verken Michael Skråmo eller hans barn er på noen lister over personer som er pågrepet, opplyste den svensk-kurdiske debattanten Kurdo Baksi.

14. mars meldte britiske ITV at Skråmo hadde omkommet. Det var hans mor som opplyste om dødsfallet i et intervju med TV-kanalen. Nå forteller hun det samme til den svenske TV-kanalen SVT.

Vil ikke bekrefte

- Det går ikke an å forestille seg den sorg vi føler nå, sier moren til SVT.

Det er uklart eksakt hvordan Skråmo skal ha dødd, men moren opplyser at han døde av skader han hadde.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningen.

- Det ligger ikke i myndighetenes oppdrag å bekrefte dødsfall, sier kommunikasjonssjef Nina Odermalm Schei til SVT.

Verken PST eller norsk UD kan bekrefte overfor NTB at Skråmo er død.

- Vi er kjent med spekulasjonene, men generelt er det vanskelig å si noe endelig om dødsfall når det gjelder fremmedkrigere. Det er vanskelig å skaffe sikker informasjon, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

Konverterte

Skråmo er en av de mest profilerte fremmedkrigerne og IS-rekruttererne som har reist fra Sverige. Han ble født og vokste opp i Göteborg, men har norsk statsborgerskap og norske foreldre. Han skal ha konvertert til islam etter at han fullførte videregående i 2005.

Etter dette reiste han gjennom Europa på prekenturné for å få muslimer til å anerkjenne den radikale salafistiske læren.

Skråmo reiste til Syria i august 2014 for å slutte seg til IS med sin kone og fire barn. I Syria fikk han og kona ytterligere tre barn. Disse barna er trolig nå foreldreløse ettersom barnas mor også skal være er drept.

Hva som nå skjer med dem, er uvisst. Skråmos mor og søster har i et intervju med ITV sagt at de er desperate etter å få hentet barna, som er i alderen ett til åtte år, ut av Syria og i trygghet.

LANDSMØTE: Siv Jensen har ingen sympati for IS-kvinnene som reiste for å slutte seg til terrorgruppa, og som nå ønsker å reise til Norge igjen. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Propagandavideoer

Da Skråmo kom til Syria tok det ikke lang tid før han begynte å spre propaganda fra innsida av IS. Ifølge nyhetsnettstedet doku.nu han har i årevis drevet en systematisk propaganda- og rekrutteringsvirksomhet rettet mot Sverige.

På Facebook han har hyllet IS-terror i Europa og skal også ha oppfordret til vold i nabolandet.

Allerede i 2015 kom han med den første videoen der han oppfordret svenske jihadister om å forlate Sverige og slutte seg til «den hellige krigen» i Syria. I videoen sitter han på huk inntil en vegg og gråter mens han ber sine kamerater om å verve seg til IS.

Siden skal han ha deltatt i flere propagandavideoer.

Etterlyst internasjonalt

Da det ble kjent at Skråmo angivelig hadde blitt pågrepet, sa kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, at Skårmo var kjent for dem fra tidligere.

- Han er etterlyst internasjonalt av PST, og bakgrunnen for det er at han er siktet for deltakelse i terrororganisasjonen ISIL. Omstendighetene rundt pågripelsen er ikke klarlagt for oss på nåværende tidspunkt, og det er derfor ikke mulig å si noe om den videre prosessen, sa Hugubakken til Dagbladet den gang.