SVT lager "enkle" nyheter for innvandrere

Programmet skal hjelpe nyankomne å lære seg svensk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag sender SVT sin første nyhetssending på "enkel" svensk. Tanken bak programmet er å gi nyankomne flyktninger nyheter på en enkel måte, og at programmet skal gjøre det lettere å lære seg svensk.

TV-kanalen mener at programmet vil dekke et stort behov siden Sverige har tatt i mot svært mange asylsøkere, som trenger å bli bedre i det svenske språket.

I fjor søkte over 160.000 mennesker asyl i Sverige, og man kan forvente at omtrent 140.000 vil søke asyl i år.

Programbestiller i SVT Helena Olsson sier at programmet skal inneholde nyheter, og tanken er at det skal gi det man trenger når man bor i Sverige. Det betyr at sakene ikke vil være helt de samme som i hovedsendingene.

Dekker behov For eksempel vil programmet bruke mer tid på å forklare de ulike partienes politiske standpunkter. Ellers vil programmet inneholde økonomi, politikk, innenriks- og utenriksstoff, og redaksjonen vil ha fokus på nyheter som er viktige for målgruppa.

Sveriges radio har tidligere prøvd seg på noe lignende med podcasten "Radio Sweden på lätt svenska", og har sendt enkle nyheter i over 22 år i radioprogrammet "Klartext".

Nyhetsoppleser Ingrid Forsberg sier til den svenske rikskanalen at programmet hun har hørt flere som sier at programmet har gjort det lettere å lære seg svensk. Det finnes sikkert noen som syns det går for fort og er for vanskelig, men denne typen program er det et behov for.

Programmet går første gang klokka 17.15 på STV2.