Svulstrammet anklaget for rusmisbruk

Skoleledelsen syntes formingslærer Åse Sand sjanglet, og anklaget henne for rusproblemer. Skrekkslagen godtok hun anklagen. Et halvt år senere fikk hun diagnosen svulst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I dag befinner den uføretrygdete læreren seg ved Spanias solkyst. Hun er sliten, men mest av alt sint, skriver Adresseavisen.

- Jeg fikk sjokk, og skjønte ikke hvordan jeg skulle forsvare meg, sier Åse Sand til Adreseavisen.

Formingslæreren, som hadde arbeidet som lærer ved Meldal videregående skole i over 20 år, kunne nesten ikke tro hva skolens ledelse beskyldte henne for i januar 1996.

«Tror du jeg sitter her i huset og drikker?» spurte Sand.

«Nei, men det er mange måter å ruse seg på,» svarte hovedlæreren og antydet at Åse Sand misbrukte piller.

Den ettermiddagen ble begynnelsen på et langt mareritt for Sand. Det endte med at hun skrev under på advarselen fra ledelsen:

«Jeg erkjenner å ha mottatt en muntlig advarsel for å ha møtt på arbeid påvirket, møtt i bakrus, tatt inn på arbeid alkohol, stoff eller piller.»

- Han var så truende - snakket om at dette var oppsigelsesgrunn. Jeg ble redd, fryktelig redd, sier Sand til Adresseavisen.

- Jeg skjønner ikke hvordan de kunne gå frem på denne måten. Jeg har jobbet ved skolen i over 20 år. Det var helt forferdelig å bli beskyldt for å være rusmisbruker - og for ikke å passe jobben min.

- Jeg følte meg rasert. De var i ferd med å ødelegge meg - jobben var livet mitt - på en ettermiddag tok de fra meg hele min integritet, sier Sand.

Et halvt år senere fikk hun vite at hun hadde godartet svulst i hodet. Hun forteller at det å få svulstdiagnose og få vite at hun kunne bli lam, var bare småtteri i forhold til hvordan hun opplevde skoleledelsens beskyldninger.

Ifølge Adresseavisen har Åse Sand nå pensjonert seg og bor i Spania. Men hun har bestemt seg for å slå tilbake.

Rektor avviser kritikken

Ledelsen ved skolen viser imidlertid liten vilje til å ta til selvkritikk i saken.

- Sand viste flere symptomer på rusmisbruk. Det var riktig av oss å ta affære, sier Nils Slupphaug ved Meldal videregående skole, til Adresseavisen.

Han beklager at saken kommer ut i pressen, og mener det kan skremme andre rektorer fra senere å ta affære ved mistanke om rusmisbruk.

Les mer om saken hos: Adressa.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer