Swingende natt-sjef

Navn: Jon Skjerdal Alder: 38 Yrke: Nattjazz-sjef m.m.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For åttende år på rad står Jon Skjerdal i spissen for bergensernes Nattjazz, festivalen som gir hver eneste festspilldag en swingende nattside. I år hevet rett nok enkelte kritiske røster seg mot programmet, men når bl.a. Nils Petter Molvær, John Scofield og Silje Nergaard drar i gang landets lengste jazzfestival i kveld, vil musikken overdøve gnell og gnål. En by som kan leve med Brann har saktens lært å legge krangel bak seg.

Som 25-åring var aurlendingen Skjerdal landets yngste kultursjef (Balestrand), og startet like godt sin egen jazzfestival der, den stadig oppegående Balejazz. Allerede som 16-åring var han med på å stifte jazzklubb i Sogndal, men var for ung til å slippe inn på sine egne arrangementer. Da han ble headhuntet til Nattjazz-jobben i 1994, hadde han vært jordbruksskoleelev, universitetsstudent (musikk, folkloristikk), dansebandmusiker (bass/vokal), hardingfelespiller, bilselger og fjelloppsynsmann. I dag er han i tillegg til Nattjazz-sjef daglig leder for Bergen Jazzforum, dessuten driver han et lite forlag/plateselskap (Skald), er skipsreder i det små (en 55-fot sightseeingbåt i Sogn) og medeier i en restaurant.

Den sindige sogningen er en djevel til å steve, gjerne iført bunad, og leder sin festival i god sameksistens med Festspillene. Han og «Bella»- festspilldirektør Bergljst Jsnsdsttir- har en god dialog, derimot blir han stram i røsten når han snakker om de bevilgende myndigheters holdning til Nattjazz, bare 18 prosent av budsjettet på 6 millioner kroner er offentlige penger. Bergen kommune får godkjent karakter, men Statens bidrag beskriver han som «bort i alle staur og vegger», og kan siteres på følgende: «Jeg gidder ikke å fly omkring i stortingskorridorene for å drive lobbyvirksomhet for økte bevilgninger. Da får det heller være. Den typen korridorpolitikk og lobbyisme som rår i kultur-Norge grenser til korrupsjon. Tilfeldigheter gir innpass, det sa jeg til den forrige kulturministeren, og jeg kan gjerne gjenta det overfor den nye.»

Sin 0.8-stilling som Nattjazz-sjef for 17 ansatte og 330 frivillige akter Jon Skjerdal å beholde inntil festivalen er «gjeldfri og på vei opp». Det kan gå kjapt, forhåndssalget i år er større enn noensinne og dermed står Skjerdals lønnlige håp om å pensjonere seg i 40-årsalderen i fare for å kunne innfris.