Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SwissLeaks: De skjulte rikdommen sin i hemmelige konti i Sveits

- Vi erkjenner og står til ansvar for tidligere ettergivenhet og kontrollsvikt, uttaler den britiske banken.

HADDE KONTO I SVEITS: Blant dem som navngis i SwissLeaks avsløringene er skuespiller Elle MacPherson, kong Abdullah II av Jordan og skuespiller Christian Slater. Foto av MacPherson: Getty Images for Chrome Hearts/Afp, foto av kong Abdullah II: Lise Åserud/Scanpix, foto av Slater: Matt Sayles / Ap
HADDE KONTO I SVEITS: Blant dem som navngis i SwissLeaks avsløringene er skuespiller Elle MacPherson, kong Abdullah II av Jordan og skuespiller Christian Slater. Foto av MacPherson: Getty Images for Chrome Hearts/Afp, foto av kong Abdullah II: Lise Åserud/Scanpix, foto av Slater: Matt Sayles / Ap Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi erkjenner og står til ansvar for tidligere ettergivenhet og kontrollsvikt, uttaler den britiske banken HSBC ifølge NTB.

Innrømmelsen kommer i kjølvannet av de såkalte «SwissLeaks»-avsløringene som søndag ble publisert i blant annet Le Monde, The Guardian og Aftenposten.

Kjendisklienter Avisene siterte dokumenter som gravejournalister i International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) har analysert.

Dokumente skal vise at bankgiganten satte opp kontoer til internasjonale forbrytere, forretningsfolk, politikere og kjendiser - og langt på vei at HSBCs ansatte var klar over klientenes hensikt med dette var å skjule pengene fra sine nasjonale myndigheter.
 
Blant dem som navngis som kontohavere hos HSBC, er:

• Skuespiller Christian Slater
• Fotballspiller Diego Forlán
• Modell Elle MacPherson
• Formel 1-fører Fernando Alonso
• Formel 1-fører Heikki Kovalainen
• Skuespiller Joan Collins
• Kong Abdullah II av Jordan
• Kong Mohammed VI av Marokko 
• Musiker Phil Collins 
• Sultan av Qaboos av Oman
• Motedesigner Valentino Garavani

Ingen av av kundene innrømmer imidlertid å ha gjort noe galt når ICIJ og journalistene som har arbeidet med materialet kontakter dem.

Tross deres offisielle standpunkt om at HSBC ikke skulle hjelpe til med skatteunndragelser, viser dokumentene ifølge Aftenposten at HSBC likevel:

• ga kunder råd om hvordan de kunne unngå skatt i sitt hjemland ved å opprette stråselskaper.

• ba kunder om å opptre mer diskré, med mindre beløp, for ikke å vekke internasjonal oppsikt.

• hjalp til med å overføre penger til selskap og konti i skatteparadiser.

Gravejournalistene fikk dokumentene av Herve Falciani, en tidligere IT-ansatt i banken. Falciani er nå tiltalt for næringsspionasje.

Dokumentene antyder dessuten at HSBCs ansatte var klar over klientenes hensikt med å skjule pengene fra nasjonale myndigheter, ifølge NTB.

Innrømmer feil HSBC svarer på anklagene med blant annet å påpeke at dens sveitsiske filial ikke hadde blitt fullstendig integrert inn i konsernet etter oppkjøpet i 1999, melder NTB. Dokumentene som er gjengitt i SwissLeaks-avsløringene, stammer fra 2006 og 2007, ifølge bankgiganten.

Den sveitsiske banksektoren er kjent for sitt hemmelighetskremmeri, og sveitsiske bankers tidligere praksis kan ha ført til at HSBC hadde «et antall klienter som muligens ikke føyde seg helt etter gjeldende skatteforpliktelser», heter det fra konsernet.

Banken sier videre at selskapet, og særlig deres sveitsiske filial, har gått gjennom store endringer de siste årene, og at bankens privatkunder i Sveits har falt fra 30.412 i 2007 til 10.343 i 2014.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media