17 DRAP: 9. januar ble 17 personer drept i grensebyen Ciudad Juarez, ifølge nyhetsbyrået EPA. Her undersøker er åstedsgranskerne en av sakene. Foto: EPA/Luis Hinojos/Scanpix
17 DRAP: 9. januar ble 17 personer drept i grensebyen Ciudad Juarez, ifølge nyhetsbyrået EPA. Her undersøker er åstedsgranskerne en av sakene. Foto: EPA/Luis Hinojos/ScanpixVis mer

Sydde fast ansiktet til drept mann på fotball

Narkotikakrigen i 2010 har begynt svært blodig i Mexico med en rekke drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Starten på 2010 har vært alt annet enn lystig i Mexico.

Bestialske drap og trusler skjer jevnlig, og tortur og halshugginger er nå nærmest dagligdags i narkotikakrigen i landet, skriver nyhetsbryået AP.

Drepte funksjonshemmetBare i løpet av de første 10 dagene i 2010 var det ifølge Guardian, som siterer den meksikanske avisa El Universal, 283 dødsofre i narkotikakrigen. Hele 69 av dem var i grensebyen Ciudad Juarez.

I samme by fant politiet denne uka likene til to kvinner og en funksjonshemmet mann. Ifølge AP er det sjelden at både kvinner og funksjonshemmede drepes i narkokrigen som i løpet av de siste tre årene har kostet omtrent 15 000 liv.

Ofrene faller i en krig mellom ulike narkotikagrupperinger, og mellom de kriminelle og myndighetene.

De mest brutale drapene utføres for å sende beskjeder til motstandere i underverden og befolkningen generelt, skriver AP. Og noen ganger gjøres det hele svært brutalt.

Sydde fast ansikt til fotball
For få dager ble Hugo Hernandez (36) funnet drept på gata i Los Mochis. Han ble funnet i sju deler, og på stedet lå det en lapp med beskjeden: «Godt nyttår. Det vil bli ditt siste», melder AP.

Hodet hans var lagt i en plastpose som ble plassert i nærheten av byens rådhus. Ansiktet hadde hans drapsmenn sydd fast på en fotball.

Ifølge nyhetsbyrået ble Hernandez kidnappet 2. januar, i et område som er kjent for stor marihuanaproduksjon. Det er uklart hvorfor han ble kidnappet og drept, men drapet knyttes av politiet til kamp mellom rivaliserende narkotikabander.

Seks ulike narkotikakartell herjer landet, og flere av dem ligger i praksis i krig med hverandre. De verste konfliktene har ofte vært i grensebyene Ciudad Juarez og Tijuana, men det har også vært uroligheter i staten Sinaloa, som er tilholdssted for fire av de seks store narkokartellene, skriver AP.

JournalistdrapMen det er ikke alle drapene som blir rapportert om. Flere aviser tør nemlig ikke lenger, etter en rekke drap på journalister som har dekket konfliktene.

Senest i forrige uke ble en 28 år gammel journalist i avisa Zocalo drept, etter at han dekket en narkotikarelatert drapssak. Statsadvokatkontoret i Coahuila har ifølge AP offentliggjort beskjeden som ble lagt igjen på drapsofferet: «Dette kommer til å skje med alle som ikke forstår. Denne beskjeden er til alle».

- Fra i dag vil vi ikke publisere noe informasjon relatert til narkotika, for å unngå slike situasjoner igjen, sier en redaktør, som ber om å få være anonym, i avisa til AP.

Ifølge organisasjonen Committee to Protect Journalists har 17 journalister blitt drept i landet siden 1992.

BILDE PÅ KONFLIKTEN: Dette bildet fra Ciudad Juarez i august i fjor ble plukket ut som et av de beste nyhetsbyråets fotografer tok i det siste tiåret. Den drepte mannen var hengt opp og skutt flere ganger og drapsmennene la igjen en beskjed med advarsel om flere drap. Foto: REUTERS/Alejandro Bringas/Scanpix
BILDE PÅ KONFLIKTEN: Dette bildet fra Ciudad Juarez i august i fjor ble plukket ut som et av de beste nyhetsbyråets fotografer tok i det siste tiåret. Den drepte mannen var hengt opp og skutt flere ganger og drapsmennene la igjen en beskjed med advarsel om flere drap. Foto: REUTERS/Alejandro Bringas/Scanpix Vis mer