Sydde igjen munnen i protest

I fortvilelse over å ha fått avslag på oppholdstillatelsen har Faki Mohammed Khider (37) sydd igjen munnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå sultestreiker han for femte dag på rad. Vennene frykter at han vil ta sitt eget liv.

17. mai 1999 kom Faki Mohammed Khider til Norge fra Kurdistan. Kurderen fikk arbeids- og oppholdstillatelse fram til april 2000, men etter det var det slutt. Kurderen forlot kone og fem barn, og rømte til Norge.

- Han har ikke sett familien på over tre år, sier Haiman Askari til Dagbladet. Han snakker på vegne av Khider og kontaktet pressen på eget initiativ.

Sydde igjen munnen

37-åringen har gjentatte ganger søkt om oppholdstillatelse og familiegjenforening i Norge. Mandag toppet det seg. Etter å ha fått avslag på en søknad troppet Faki Mohammed opp Utlendingsdirektoratet på Lillestrøm. Da hadde han sydd igjen munnen sin to steder. I hånda hadde han en håndskrevet søknad om oppholdstillatelse.

- Han sydde igjen munnen sin mandag 27. mai uten bedøvelse. Han har ikke spist noe siden, han har nesten ikke sovet heller, sier Haiman Askari.

Etter fire timers venting fikk Khider avslag på sin andre søknad. Nå venter han på at UDI i Oslo skal behandle en tredje søknad. I mellomtiden nekter han å ta til seg føde. I fortvilelsen truer han også med å ta sitt liv. Men han vil ikke søke oppholdstillatelse i noe annet land enn Norge.

Kjedereaksjon

Mannen som deler leilighet med Khider hevder han ikke tør dra på jobb av frykt for at han skal gjøre alvor av selvmordstruslene.

Ytterligere fem kurdere på Lillestrøm truer med å sy igjen munnen sin. Men disse har oppholdstillatelse i Norge.

- Hvorfor vil fem stykker som har papirene i orden protestere på denne måten?

- De vil gjøre det for å støtte ham, forklarer Haiman. Da han traff Khider hostet han blod, og gråt av smerte hver gang han måtte gjespe, forteller Haiman.

  • Dagbladet.no har ikke lyktes å komme i kontakt med Khiders advokat.
SULTESTREIKER:</B> Faki Mohammed Khider har sydd igjen munnen og vil ikke ta til seg mat.