SKAR AV PENIS: Nesten ett døgn etter at en mann skar av sin egen penis, evnet britiske kirurger å sy den på igjen med suksessfult resultat. Foto: Mark Hunt/rex / Shutterstock / NTB Scanpix
SKAR AV PENIS: Nesten ett døgn etter at en mann skar av sin egen penis, evnet britiske kirurger å sy den på igjen med suksessfult resultat. Foto: Mark Hunt/rex / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Sydde penis tilbake etter 23 timer

Britiske kirurger trer inn i historiebøkene etter at de vellykket sydde en manns penis tilbake på kroppen, 23 timer etter at han skar den av.

Publisert

Torsdag ble det kjent at Nesten et døgn etter at en mann skar av sin egen penis, evnet britiske kirurger å sy den på igjen.

Det rapporterte ScienceAlert torsdag.

- Full funksjon

Pasienten var diagnostisert med schizofreni, og skar av sin egen penis under en psykotisk episode. Mannen ble funnet og kjørt til sykehus 15 timer seinere.

Åtte timer etter at vedkommende ankom sykehuset, ble gjenetableringen gjennomført. Totalt gikk det dermed 23 timer uten blodtilførsel mellom kropp og penis.

Seks uker etter operasjonen har mannen fått følelsen tilbake i penis og er i stand til å oppnå full ereksjon.

De store blodkarene øverst på penis ble raskt identifisert som fungerende. Ved hjelp av liknende vener fra pasientens armer, ble det mulig å gjenetablere forbindelsen mellom penis-blodårene.

«Dette tilfellet bør oppmuntre kirurger til å prøve å gjenetablere kontakten til penis selv etter lengre blodtap, fordi det er mulig å oppnå et suksessfullt resultat», skriver ScienceAlert.

Svært sjeldent

Gjenetablering av penis er svært sjeldent, og i medisinsk litteratur er det bare registrert 100 tilfeller.

Slike prosedyrer er krevende både fordi det trengs en rekke ulike spesialister, og fordi operasjonen må skje raskt for å forhindre varige skader.

Dersom det går mer enn en dag uten blodtilførsel, er sannsynligheten for en suksessfull operasjon svært lav. Hittil har tidsrekorden på en vellykket prosedyre vært 18 timer.

Dette tilfellet, hvor det nesten gikk et døgn, utgjør dermed den lengste perioden hvor kropp og penis har vært atskilt uten at det har blitt påført varige skader.

Nytt fokus

Kirurger som tidligere ble konfrontert med en total penisamputasjon, ville fokusert på strukturene uten å reparere kar eller ryggnerven. I dag er det imidlertid kjent at det kan føre til svikt i sensorisk bedring og arrdannelse i urinrøret.

Til tross for at slike prosedyrer er sjeldne, har mikrokirurgisk omplanting utviklet seg mye de siste åra.

«Resultatet lover godt for uheldige tilfeller i framtida hvor penis og kropp atskilles», skriver de britiske kirurgene i etterkant av den vellykkede operasjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer