Syden-drøm venter Bærums eldre

Bærum kan bli den første norske kommunen som bygger og driver sykehjemsplasser og omsorgsboliger for sine eldre i Syden. Prislapp: 33 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den spanske Middelhavsbyen Altea kan Bærum bygge for en tredjedel av prisen i Norge og få praktisk talt hele byggesummen dekket av staten.

Formannskapet skal behandle saken i morgen.

Bærum kommunes plan går ut på å bygge en omsorgsinstitusjon på 5000 kvadratmeter med plass til i alt 40 sykehjemsplasser og omsorgsboliger for kommunens eldre i den spanske byen Altea på Costa Blanca.

- Unikt

Byggesummen vil komme på ca. 33 millioner kroner, hvorav statlige tilskudd utgjør ca. 32 millioner kroner. Kvadratmeterprisen på ca. 6000 kroner er mindre enn en tredjepart av hva det ville kostet å bygge tilsvarende i Bærum.

Direktør for bistand og omsorg i Bærum kommune, Lars Bjerke, karakteriserer prosjektet som «et unikt prosjekt i økonomisk forstand, og unikt for innbyggerne i Bærum».

Ordfører Odd Reinsfelt sier at det er bred enighet i kommunen om selve hovedgrepet. Han regner med at prosjektet vil bli vedtatt i formannskapet.

Tomta Bærum kommune ønsker å kjøpe i Altea ligger meget sentralt i den vesle idylliske kystbyen like nord for Alicante. Institusjonen blir liggende i en gammel appelsinlund i gangavstand fra sentrum, 200 meter fra strandpromenaden og bare ca. hundre meter fra både et nytt helsesenter og et nytt eldresenter.

Bærum regnes som en foregangskommune innen eldreomsorg og i sin «eldremelding» som kommunestyret vedtok i 1998, ble det anbefalt å utrede bygging og drift av sykehjemsplasser og omsorgsboliger med service i Syden. Bakgrunnen er de helsemessige gevinster som kan oppnås ved opphold i et varmere klima enn vårt eget store deler av året.

Helsefremmende

Bærum kommune har vært pådriver for å få Kommunaldepartementet og Husbanken med på at Husbankens tilskuddsordninger innenfor den nasjonale eldresatsingen også skal kunne benyttes av kommuner som vil bygge omsorgsinstitusjoner i utlandet.

Kommunaldirektør for bistand og omsorg i Bærum kommune, Lars Bjerke er omhyggelig med å understreke at den planlagte institusjonen i Altea verken skal være noe feriested eller et tilbud som favoriserer de friskeste blant de eldre:

- Dette skal være et integrert helsefremmende tilbud innen vår kommunale eldreomsorg for folk med behov for rehabilitering og omfattende pleie- og omsorgsbehov. Den friske del av befolkningen må fortsatt ta ansvar for eget liv, sier Bjerke.

HELSE I HVER DRÅPE: Slik ønsker mange eldre å tilbringe vintermånedene - under sydens sol.