Skattefradrag

Sydenboligen kan gi skattesmell

Du risikerer å bli dobbeltbeskattet.

DOBBEL SKATT PÅ SPANIA-IDYLL: Hvis du ikke krever kreditfradraget for skatten du har betalt i Spania. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.
DOBBEL SKATT PÅ SPANIA-IDYLL: Hvis du ikke krever kreditfradraget for skatten du har betalt i Spania. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.Vis mer

(Finansavisen): Eier du feriebolig i land som Sverige, Frankrike eller Spania, har Skattebetalerforeningen en viktig påminnelse før skattemeldingen skal leveres inn 30. april - ei uke over påske.

- Har du her betalt skatt på boligen i henhold til den utenlandske skattemeldingen, må du selv sørge for ikke å bli dobbeltbeskattet, påpeker foreningens fagsjef Rolf Lothe overfor avisa.

Du må dokumentere

I de tre nevnte landene omfattes du av den såkalte kreditmetoden.

Metoden går ut på at du først betaler skatten i utlandet, i tråd med utenlandske regler. Så beregner du skatt på boligen etter norske regler.

Den utenlandske skatten trekkes fra på den norske skatten. Det overskytende betaler du til Norge.

Det eiere av ferieboliger i Sverige, Frankrike eller Spania må kreve, er det såkalte «kreditfradraget».

Fradraget krever du enten elektronisk via Altinn, eller ved å fylle ut skjema RF-1147 og levere dette manuelt sammen med skattemeldingen

- Skatten du har betalt i utlandet må dokumenteres. Sitter du ikke med disse dokumentene når skattemeldingen skal leveres, må de ettersendes. Du kan endre skattemeldingen i tre år, fortsetter Lothe.

Slik fører du i skattemeldingen.

Utleieinntekt og gevinst

Den vanligste skatten fritidsboligeiere betaler i utlandet er ifølge Finansavisen eiendomsskatt. Leier du ut, blir det ofte også inntektsskatt.

- Det som er viktig å vite, er at man i Norge bare kan få fradrag for en tilsvarende norsk skatt. Eiendomsskatt betalt i utlandet kan ikke trekkes fra formuesskatt betalt i Norge, minner Lothe om.

Ifølge avisa får du derfor i realiteten bare kreditfradrag for inntektsskatt ved utleie og gevinstskatt.

Bruker du boligen selv, er de første 10.000 kronene skattefrie. 85 prosent av det overskytende må inntektsføres.

Leier du ut hele tiden, er det skatteplikt fra første krone, men du får fradrag for faktiske kostnader.

Alltid høyeste skatt

Kreditmetoden fører ifølge Skattebetalerforeningen til at du i sum betaler den høyeste skattesatsen.

- La oss si du betaler 5.000 kroner i skatt i Spania på utleieinntektene. Hvis skatten i Norge i utgangspunktet er 10.000 kroner, må du betale 5.000 kroner i hvert av landene, sier Lothe til Finansavisen.

Har du hatt boligen i over fem år og selv brukt den som fritidseiendom i minst fem av de siste åtte åra, er et salg av boligen i utlandet skattefritt i Norge.

Men har du leid ut hele tiden, er salget skattepliktig. Merk at valutaeffekten må med i beregningen av gevinst eller tap.

Her slipper du norsk skatt

Har du feriebolig i land som Kroatia, Italia, USA og Brasil, betaler du ifølge avisa ikke skatt til Norge av formue og utleieinntekt.

Eier du utenfor EØS-området, merk at du ikke får fullt rentefradrag på gjelden.

- Til tross for at du ikke betaler skatt på boligen, skal boligen likevel føres som formue i skattemeldingen, påpeker fagsjef Rolf Lothe overfor Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Svindal inn i offshore etter «verdens lengste kaffe»
Meklerhus deler ut 725 millioner til eiere og ansatte